Beschrijving
Veilig gebruik van bodem en grondwater staat voorop. Feit is echter dat het technisch en financieel onmogelijk is om alle bodem- en grondwaterverontreinigingen te saneren tot een kwaliteitsniveau dat voor alle vormen van gebruik geschikt is. Daarom staan in het bodembeleidsplan functies van de ondergrond centraal en is het beoogde kwaliteitsniveau afgestemd op die functies. We nemen te allen tijde risico’s voor de volksgezondheid weg. Bescherming van de drinkwaterwinning vindt onder andere plaats door een onttrekking aan de Oostzeelaan. Daarnaast zijn als vervolg op de Integrale Variant Zwolle met Vitens afspraken gemaakt hoe de duurzame bescherming gezamenlijk verder vorm gegeven wordt. Dit doel heeft een relatie met de Visie op de Ondergrond (zie doel 6.4.3 ). Gezondheid speelt een rol in veel ruimtelijke en milieu-afwegingen. Tal van milieunormen zijn gebaseerd op de effecten op de gezondheid en de veiligheid van mensen. Milieu in de fysieke leefomgeving is een dynamisch terrein met meer en meer verantwoordelijkheid, maar ook vrijheid, voor lokale uitwerking. Dat biedt kansen om beleidskeuzes te maken. De nieuwe Omgevingswet gaat hier meer ruimte in bieden maar er blijven bandbreedtes bestaan en voor sommige aspecten wordt er helemaal geen afwegingsruimte ingebouwd. Bij geluid, als belangrijke kwaliteitsbepaler voor de leefomgeving, is beleidsvrijheid aan de orde. Eigen verantwoordelijkheid, niet langer normgestuurd en lokaal maatwerk zijn daarbij de sleutelbegrippen. Voor Zwolle past deze vernieuwing in de werkwijze van gebiedsgericht werken aan milieu. Zo wordt er naar gestreefd die geluidskwaliteit te realiseren die past bij een betreffend gebiedstype. Zwolle voldoet aan wettelijke normen voor luchtkwaliteit. Extra maatregelen zijn niet noodzakelijk. Daarnaast geldt dat door autonome ontwikkelingen, onder andere door het steeds schoner worden van voertuigen, de kwaliteit van de lucht verbetert. Bij externe veiligheid gaat het om risico’s voor de mens als gevolg van het opslaan, be- en verwerken en transport van gevaarlijke stoffen. In Zwolle wordt voorzien in de basisveiligheid voor Zwolse burgers, wat wil zeggen dat er nergens op het grondgebied van de gemeente veiligheidsnormen worden overschreden. Vergunningverlening en de afhandeling van meldingen wordt lean uitgevoerd en is op orde. Datzelfde geldt voor toezicht en handhaving. Vanaf 2018 zal een groot aantal milieutaken worden belegd bij de Omgevingsdienst IJsselland. |
Criteria
We voorkomen gezondheidsrisico’s door verontreiniging van bodem, grondwater, lucht, geluid of externe veiligheid, zodanig dat: - De benoemde functies van ondergrond en bovengrond veilig kunnen worden vormgegeven.
- Veilig gebruik gemaakt kan worden van bodem en grondwater.
- De huidige schone grondwatervoorraad beschermd wordt.
- De drinkwaterwinning het Engelse Werk beschermd blijft.
- Er voldoende schoon drinkwater beschikbaar blijft voor toekomstige generatie.
- De bodemsaneringsoperatie uitvoerbaar blijft.
- geluidhinder voor bestaande woningen wordt teruggedrongen en nieuwe geluidhindersituaties worden voorkomen.
- de luchtkwaliteit blijvend voldoet aan de maatgevende normen voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10).
- bij externe veiligheid sprake is van handhaving van de basisveiligheid (voldoen aan normen voor plaatsgebonden risico) en een aanvaardbaar groepsrisico.
- vergunningverlening lean en toezicht & handhaving adequaat wordt uitgevoerd.
|
Toelichting op realisatie doel
| Dit betreft een nieuw doel in het kader van de structuurverbetering bij de begroting 2019. In 2018 zijn voor de begroting 2019 de doelen en ambities herzien, uit oogpunt van vergelijkbaarheid is de indeling voor de jaarrekening 2018 gelijk aan de begroting 2019. De oude doelen 7.4.2 en 7.4.3 zijn hiermee samengevoegd en opgenomen onder dit doel 7.3.4 In 2018 hebben we onder andere als volgt bijgedragen: - De drinkwaterwinning “Engelse Werk” is beschermd tegen verontreinigd grondwater.
- Voor het gebiedbeheerplan zijn in 2018 diverse locaties afgekocht om mee te kunnen nemen in het beheren van het grondwater in Zwolle Centraal.
- In 2018 zijn vergunningverlening en handhaving ondergebracht bij de Omgevingsdienst.
|