Jaarstukken 2018

Programma 6. Toekomstgerichte stad

Doel 6.3.2 We benutten de bestaande infrastructuur optimaal door in te spelen op (technologische) innovaties in slimme en duurzame mobiliteit

Projecten

  • Afronding project Beter Benutten 2015-2017.
  • Samenwerken met partners in de stad en de Regio Zwolle volgens de Koploperaanpak.
  • Actief participeren in het SURF project Smart Cycling Futures.
  • Actief participeren in de Fiets Innovatie Community (FIC).
  • Uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een Mobiliteitslab in Zwolle.

Toelichting op realisatie projecten

Sinds 2015 is in de regio Zwolle- Kampen het programma Beter Benutten uitgevoerd. Het doel van het programma was om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren door het stimuleren van fiets, bus en trein en thuiswerken. Het programma Beter Benutten is in 2018 beëindigd en is in 2018 opgevolgd door het (tijdelijke) programma Slim en Duurzaam West Overijssel.  Het programma Beter Benutten vervolg Zwolle Kampen Netwerkstad 2015 - 2018 is geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de gestelde doelen nagenoeg bereikt zijn en dat de bereikbaarheid van de regio als gevolg van het programma verbeterd is. Zo zijn 1.200 automobilisten uit de spits gehaald (spitsmijdingen) en is de doorstroming op knelpunten met 13% verbeterd. Het programma behoort hierbij tot de kopgroep van succesvolle programma’s in Nederland. De maatregelen van en met bedrijven en scholen die mede door de subsidieregeling ondersteund zijn, hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van het programma. In het kader van de subsidieregeling is in de periode 2015-2018 voor 50 Projecten (bereikbaarheidsdeals) een totaalbedrag van € 562.000 aan subsidie beschikbaar gesteld. De (eenmalige) bijdrage bedroeg maximaal 50% van de projectkosten. Door de initiatiefnemers is minimaal hetzelfde bedrag bijgedragen. In veel gevallen is er meer door de initiatiefnemers bijgedragen waardoor de werkelijke opbrengst € 728.000 is. Een voorbeeld van een succesvolle deal is de Deltion Fiets. Dit initiatief om leenfietsen voor studenten ter beschikking te stellen kwam van leerlingen zelf. Er zijn tot nu toe 400 Deltion fietsen verstrekt. Het voorbeeld is door het CIBAP gevolgd met een start met 40 fietsen. Verder zijn in totaal bij 200 bedrijven scans uitgevoerd en hebben 50 bedrijven actief maatregelen geïmplementeerd. Een kopgroep van 14 bedrijven heeft als trekker gefunctioneerd. Een andere succesvolle actie betrof de actie spitsfietsen. Hieraan hebben ruim 100 werkgevers deelgenomen.  Ruim 3.200 medewerkers fietsten in een jaar tijd gezamenlijk 300.000 keer van en naar hun werk.

Het project SURF ‘Smart Urban Regions of the Future’ (SURF) is hét kennisprogramma van de departementen van onder andere Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op het gebied van slimme stedelijke regio’s. In SURF werken (internationale) consortia van wetenschappelijk onderzoekers en praktijkpartijen in stedelijke regio’s samen aan kennis op de raakvlakken van ruimte, wonen, bereikbaarheid, economie en bestuur. In 2016 gingen de eerste SURF-projecten van start: vijf grote nationale projecten waaronder Smart Cycling Futures (SCF),  waarin Zwolle samen met de Provincie Overijssel zowel financieel als qua kennis bijdraagt. Het project loopt nog door tot en met 2020. Het doel van het project is om met living labs op het gebied van fietsinnovatie te laten zien hoe het fietsen nog beter gestimuleerd kan worden. Het project wordt uitgevoerd samen met de hogeschool Windesheim en de gemeente Utrecht/Universiteit Utrecht, gemeente Eindhoven/Universiteit Eindhoven en de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. In Zwolle gaat het om een drietal living labs, namelijk de snelfietsroute Zwolle – Dalfsen, een innovatieve fietsenstalling bij het station en het gezondheidspreventieproject “Fietsen is OK” dat met Travers in de wijk Holtenbroek wordt uitgevoerd.

De Fiets Innovatie Community (FIC) is in 2017 gestart op initiatief van Cortina fietsen. Hierin wordt samengewerkt met de hogeschool Windeheim, het Deltion College, Cycloon fietskoeriers, Schagen infrastructuur, Dynteq (industrieel ontwerp) en jan Kuipers stallingen Nunspeet. Doel is om daarmee innovatie op het gebied van de fiets te bevorderen. Met de provincie Overijssel en andere partners wordt ernaar gestreefd om de bestaande samenwerking te bundelen in een op te zetten Mobiliteitslab voor de regio Zwolle waar (technologische) innovatie wordt bevorderd en wordt samengewerkt met de 4 O’s (onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheden).

ga terug