Jaarstukken 2018

Programma 6. Toekomstgerichte stad

Doel 6.3.2 We benutten de bestaande infrastructuur optimaal door in te spelen op (technologische) innovaties in slimme en duurzame mobiliteit

Activiteiten

Bevorderen innovatie:

  • Inspelen op innovaties in het mobiliteitsdomein en deze vertalen in concrete toepassingen in een meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) , mede in het kader van de Actie-Agenda Slimme Mobiliteit 2018 - 2021 van de provincie Overijssel en het actieplan Slimme en Duurzame Mobiliteit 2018-2021 van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • Bevorderen van buurt- en wijkinitiatieven gericht op collectief vervoer en deelconcepten (auto, fiets).
  • Voorbereiden optimaliseren digitale handhaving parkeren (zie voor financiën, doel 6.3.3).

Verkeers- en mobiliteitsmanagement:

  • Uitvoeren van regionaal verkeersmanagement: inzet verkeersverwijssysteem (binnen- en buitenring) en waar nodig verkeersregelaars.
  • Inzet en operationeel houden van de verkeerscentrale en verkeerslichtensysteem (VRI), inclusief implementatie en doorontwikkelen van slimme verkeerslichten (slimme VRI’s, in car-systemen, datagebruik).
  • Uitvoering geven aan Koersdocument Monitoring en evaluatie (onder andere monitoring reistijden (auto/fiets) via VRI’s en tellingen).
  • Deelnemen en doorontwikkelen van het Regionaal Minder Hinder Team (verkeersmanagementorganisatie van de toekomst): inzet van verkeersregelscenario’s met regionale partners.

Toelichting op realisatie activiteiten

In het in ontwikkeling zijnde meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) wordt ingezet op het verder ontwikkelen van Slimme en Duurzame Mobiliteit en innovatie op het gebied van met name de fiets.

In 2018 is het programma Slim en Duurzaam West Overijssel 2018/2019 van start gegaan. Hierin wordt vooral voortgebouwd op de activiteiten van het programma Beter Benutten. In 2019 wordt onder regie van de Provincie Overijssel een meerjarenplan Slim en Duurzaam Regio Zwolle 2020-2022 opgesteld waarin ook uitgewerkt wordt hoe door de Regio Zwolle de CO2 reductie doelen voor mobiliteit van het nationale klimaatakkoord gehaald kunnen worden.

Binnen Hanzeland is Movez opgezet. Movez is een initiatief van City Developer-S en gemeente Zwolle in samenwerking met: Univé, Mobycon, GoAbout, ParkRes en Share2Use, waarbij vooral wordt ingezet op het delen van middelen zoals fietsen, parkeerplekken en auto's.

Medio 2018 is een pilot gestart waarbij een elektrische scanauto wordt ingezet om geparkeerde auto's te controleren. De camera's op het dak van de auto scannen de kentekens van de geparkeerde auto's. Daarmee kunnen de handhavers sneller en efficienter controleren of voor dit kenteken parkeergeld is betaald, of een ander geldig parkeerrecht aanwezig is. De pilot heeft de duur van een jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Met behulp van de in 2017 en 2018 gerealiseerde intelligente verkeerslichten (iVRI's), de aanwezige bluetoothkasten langs de doorgaande wegen in Zwolle en verkeerstellingen worden de verkeersstromen en reistijden in Zwolle gemonitord.

ga terug