Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.2.1 We versterken de economische positie van Zwolle als koop- en recreatiecentrum van de regio

Projecten

Uitwerken strategische agenda voor de binnenstad:
Er zijn middelen beschikbaar gesteld voor investeringen in de openbare ruimte, gebiedsontwikkeling,  uitvoering lichtplan en sfeerverlichting, toeristische aanpak en evenementenprogrammering, cultuur en historie, wonen, Grote Kerk en interne en externe capaciteit (zie ook andere doelen). Binnen dit doel worden diverse onderzoeken gedaan en vindt inzet van specifieke expertise Binnenstad plaats bij:

  • Bijdrage aan de aanstaande ruimtelijke verkenning Noordereiland. Dit wordt nu urgent, ook voor goede programmeringskeuzes in relatie tot Broerenkwartier, Schuurmankwartier en Schuttevaerkade.
  • Inzicht in vastgoedposities en functies daarvan in de binnenstad(schil) ten behoeve van strategisch kunnen handelen bij diverse deelgebied-ontwikkelingen.
  • Inzet expertise voor de uitwerking van strategische opgaven in relatie tot deelgebiedontwikkelingen, zoals bijv. een expert duurzaamheid bij Broerenkwartier en versterking van de relatie met de Spoorzone (centrumgebied).

Toelichting op realisatie projecten

In 2018 zijn de eerste zes van uiteindelijk zo’n 30 routeringszuilen geplaatst in en om de binnenstad. Op de achterkanten is (cultuurhistorische) informatie geplaatst in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel. World Street Painting, Biënalle en Proto waren in 2018 activiteiten waarin cultuur, onderwijs en beleving elkaar vonden. Ook de tijdelijke invullingen op het gebied van cultuur en onderwijs in het oude politiebureau (Luttekestraat) en de Statenzaal (Diezerstraat) leverden een mooie bijdrage.
De verkenning naar de ontwikkeling van Noordereiland is gestart en wordt gecontinueerd in  2019. De mogelijkheden worden mede bepaald door de visie op mobiliteit en parkeren. Deze wordt parallel gemaakt.

Zwolle groeit. Het centrumgebied groeit. Er zijn in 2018 meerdere onderzoeken gestart die als doel hebben om tot een goede ontwikkelingsstrategie te komen op de inbreidingsopgave voor het centrumgebied. Deze lopen nog. We willen in onze aanpak beter gebruik maken van data en hebben daarom een hackathon georganiseerd. Privacy blijkt een belangrijke randvoorwaarde, die de technische mogelijkheden beperkt.
De toeristische aanpak was dit jaar vooral gericht op het versterken van culturele congressen. Succesvol, want er was een verdubbeling zichtbaar. Ook was Zwolle host van een groot congres hierover.

Winters Zwolle krijgt een vastere plek in het Zwolse evenementenpakket. In 2018 zijn we met betrokkenen gestart met het maken van een meerjarenplan. De groei van de stad en de groei van onze bezoekers betekent ook dat de evenementen mee willen groeien.
In het Broerenkwartier zijn de nodige vastgoedposities van eigenaar verwisseld. Voor de zuidkant van de passage (kant Nieuwstraat) is een plan in ontwikkeling. Er is een architectencollectief gestart, er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de cultuurhistorische kwaliteit van het gebied en er zijn diverse activiteiten georganiseerd. Voor het Weversgildeplein is een herinrichtingsplan vastgesteld.
De Grote Kerk is gestart met de uitvoering van de verbouwing, wat ook het moment is voor een archeologisch onderzoek. Er is een ontwerp gemaakt voor de buitenruimte bij het zuiderportaal (kant Stadhuis).

Voor Centrum-Oost is onder andere een visie vastgesteld, op basis waarvan een stedenbouwkundig plan wordt gemaakt. Aanvullend op de herstructureringsopgave van Openbaar Belang kan hier een grotere woningbouwontwikkeling komen, in een goede mix.  Aandachtspunten zijn onder andere parkeren en de verbinding tussen de binnenstad en Weezenlanden-park.

ga terug