Jaarstukken 2018

Programma 2. Inwonersondersteuning

Doel 2.3.1 We versterken de toegang tot jeugdhulp zodat jongeren en hun ouders ondersteuning krijgen die zo zwaar is als nodig en zo licht als kan

Beschrijving

Goede samenwerking tussen sociale wijkteams, huisartsen, jeugdgezondheidszorg en scholen in Zwolle rondom toegang tot specialistische jeugdhulp is van groot belang. Kinderen en ouders krijgen daardoor een sneller en beter passend antwoord op hun ondersteuningsvraag. Door een brede beoordeling wordt zo nodig een terecht beroep op niet vrij toegankelijke (specialistische) jeugdhulp gedaan. En door bundeling van deskundigheid rondom de toegangen tot jeugdhulp kunnen jongeren en hun ouders beter worden ondersteund en kan een besparing op de kosten worden gerealiseerd.

Criteria

We versterken de toegang tot jeugdhulp zodat jongeren en hun ouders ondersteuning krijgen die zo zwaar is als nodig en zo licht als kan, zodanig dat:

  • In 2018 meer jongeren dan in 2016, en minimaal 80% van de ouders/verzorgers, weet waar ze terecht kunnen (oa. sociaal wijkteam) als zij hulp nodig hebben bij opgroeien en opvoeden
  • In 2018 samenhang en samenwerking rondom toegang tot niet vrij toegankelijke jeugdhulp via verwijzers als huisartsen, sociale wijkteams en jeugdartsen beter is dan in 2016.
  • In 2018 het aantal scholen in primair en voortgezet onderwijs met een integraal werkend ondersteuningsteam is toegenomen t.o.v. schooljaar 2016-2017.
  • In 2018 vaker lichtere vormen van jeugdhulp toereikend zijn om beter om te gaan met problemen met opgroeien en opvoeden of deze op te lossen.

Toelichting op realisatie doel

In 2018 hebben we de toegang tot jeugdhulp verder versterkt zodat jongeren en hun ouders ondersteuning krijgen die zo zwaar is als nodig en zo licht als kan. Per 1 januari 2019 is ook voor de scholen Voortgezet Onderwijs de integratie van schoolmaatschappelijk werk en toegang ondersteuning sociaal domein gerealiseerd. Op vrijwel alle scholen Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs werken schoolinterne en schoolexterne ondersteuning nu samen rondom vragen van leerlingen, mentoren/leerkrachten en ouders, in een integrale aanpak op school en thuis. Daarnaast werken  de ondersteuningsteams (OT's) op de scholen aan preventie van problematiek en versterking van weerbaarheid of levensvaardigheid van leerlingen, leerkrachten en/of ouders.
In 2018 heeft een eerste evaluatie plaatsgevonden van de ondersteuningsteams in het Primair Onderwijs. De uitkomsten daarvan worden onder meer gebruikt voor het realiseren van  gezamenlijke scholing van de OT's. Uit signalen van huisartsen blijkt een afname van ouders die zich met vragen over opvoeden op opgroeien melden bij de huisarts.
Eind 2018 werken bij een meerderheid van alle Zwolse huisartsenpraktijken jeugd- en gezinswerkers samen met de huisartsen. Blijkens onderzoek van Hogeschool VIAA (april 2018) levert dit positieve resultaten op voor ouders, huisartsen, Sociaal Wijkteam en aanbieders jeugdhulp. Het helpt om tijdig de goede hulp in te zetten, 'zo zwaar als moet, zo licht als kan'.
De meeste jongeren en ouders zijn positief over de jeugdhulp en vergeleken met 2017 zien we hier geen grote veranderingen in. Wel zegt in 2018 een groter aandeel van de ouders (94% tegen 86% in 2017) te weten waar hij of zij terecht kan voor hulp.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

ga terug