Jaarstukken 2018

Programma 2. Inwonersondersteuning

Doel 2.2.1 Samen met werkgevers ondersteunen we inwoners met arbeidspotentieel, vallend onder de Participatiewet, om deel te nemen aan de arbeidsmarkt

Beschrijving

We willen dat iedere Zwollenaar met arbeidspotentieel participeert naar zijn of haar vermogen op de arbeidsmarkt. Dit kan in een betaalde baan/zelfstandigheid (en eventueel met ondersteuning/subsidie wanneer sprake is van een arbeidsbeperking) of door werkervaring op te doen vanuit een bijstands- of ondersteuningssituatie.  Om te anticiperen op de arbeidsmarkt en matching van kwetsbaren mogelijk te maken, werken we in een regionale context samen met partners, zoals werkgevers, werknemers, onderwijs en UWV aan een inclusieve arbeidsmarkt. Zwolle faciliteert het netwerk waarin werkgevers aan kop staan door de samenwerking tussen Wezo en de gemeente verder vorm te geven.   

Criteria

Samen met werkgevers ondersteunen we inwoners met arbeidspotentieel, vallend onder de Participatiewet, om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, zodanig dat:

  • Alle inwoners met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt in beeld zijn en worden ondersteund voor wat betreft hun arbeids-/participatiemogelijkheden.
  • Alle jongeren onder de 27 jaar en met een afstand tot de arbeidsmarkt toekomstperspectief hebben en in een actief traject zitten met een actieplan richting zorg/werk/opleiding.
  • Specifieke aandachtsgroepen, zoals 50plussers en statushouders, hun talenten en ervaring kunnen blijven inzetten op de arbeidsmarkt.
  • Er voor mensen die aangewezen zijn op een beschutte werkomgeving beschutte werkplekken worden gecreëerd.
  • Mensen die direct aan het werk kunnen, actief naar werk worden begeleid.
  • De regionale doelstelling voor de landelijke banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking wordt gehaald.
  • De uitstroom uit de bijstand naar werk, zelfstandig ondernemerschap of opleiding wordt bevorderd en stijgt ten opzichte van het vorig jaar.

Toelichting op realisatie doel

In de sterk veranderende arbeidsmarkt in een economisch sterke regio Zwolle zijn in 2018 verschillende stappen gezet om gezamenlijk te zorgen dat zoveel mogelijk mensen profiteren van het werk dat er is. Door te investeren in de samenwerking op een Human Capital Agenda Regio Zwolle zijn tevens openingen gelegd om inclusiviteit mede vorm te geven.
In regionaal verband zijn in het Werkbedrijf Regio Zwolle stappen gezet om de werkgeversdienstverlening te professionaliseren, zodat zij werkgevers nog beter kunnen helpen in het matchen van personeel. Meer mensen met een arbeidsbeperking hebben in 2018 een baan in het reguliere bedrijf gevonden (in 2018 was de doelstelling voor de Regio Zwolle 3.798 banen. Op peildatum einde vierde kwartaal 2018 staat de regio op 4.790 banen (25% meer).
De voorbereidingen voor verzelfstandiging van Tiem zijn in 2018 getroffen en de organisatie voor inclusief werk is per 1 januari 2019 actief. Ondertussen bleef de winkel 'open' en zijn meer dan 400 mensen in Zwolle uitgestroomd naar werk, opleiding of ondernemerschap.

Portefeuillehouder(s)

René de Heer

ga terug