Jaarstukken 2018

Programma 7. Vitale wijken

Doel 7.3.2 Afvalwater, hemelwater en grondwater wordt duurzaam ingezameld, (her)gebruikt en afgevoerd

Beschrijving

Om de volksgezondheid van onze inwoners/bezoekers te waarborgen en (grond)wateroverlast te beperken voor nu en in de  toekomst voldoen we aan de zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater, opdat de waterhuishouding (bestaande uit afval-, grond- en hemelwatersysteem) op orde is.

De toenemende kans op extreme neerslag vergroot de kans dat afvalwater in de openbare ruimte (op straat) terecht komt. Dit is een potentieel gevaar voor de volksgezondheid, omdat in het overstortwater ziekteverwekkers kunnen zitten. Daarnaast kan er als gevolg van extreme neerslag waterschade ontstaan in woningen, bedrijven en/of vitaal en kwetsbare objecten zoals ziekenhuizen, dokterspraktijken, zorginstellingen, etc. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen.

Die overvloed aan regenwater zelf is een waardevolle bron, die we kunnen gebruiken voor het spoelen van het toilet, het bewateren van de tuinplanten of de doorstroming van watergangen. Om dit potentieel te benutten en om vuilwater in de openbare ruimte te voorkomen en waterschade te beperken, willen we het regenwater daar waar we “problemen verwachten” en meekoppelkansen ontstaan met andere projecten ontkoppelen van het rioolstelsel. Zo wordt het beschikbare water niet alleen duurzaam gebruikt, maar vergroten we ook de weerbaarheid van de stad voor extreem neerslag en droogte (zie doel 6.4.4 klimaatadaptatie).

Nieuwe technologieën creëren kansen om het beheer nog slimmer en effectiever uit te voeren. Tevens willen we voorkomen dat er tegen hoge energiekosten onnodig veel schoon regenwater wordt rondgepompt in het riool. De gemeente Zwolle wil zich inspannen om al deze duurzame waarden van water nog beter te benutten.

Criteria

Afvalwater, hemelwater en grondwater wordt duurzaam ingezameld, (her)gebruikt en afgevoerd, zodanig dat:

  • We de volksgezondheid waarborgen ten aanzien van afval- grond – en hemelwater
  • Contact met ziekteverwekkers in de openbare ruimte zo veel mogelijk wordt voorkomen
  • We (grond)wateroverlast beperken (gelet op klimaatverandering)

Toelichting op realisatie doel

Dit betreft een nieuw doel in het kader van de structuurverbetering bij de begroting 2019.  In 2018 zijn voor de begroting 2019 de doelen en ambities herzien, uit oogpunt van vergelijkbaarheid is de indeling voor de jaarrekening 2018 gelijk aan de begroting 2019. Afvalwater, hemelwater en grondwater zijn samen een apart doel geworden waarmee een deel van het oude doel 7.4.1 (We sturen op vitaliteit en gezondheid van de mens en de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren) hier apart is opgenomen.

Zwolle heeft een goed functionerend rioolstelsel  die voldoet aan de geldende richtlijnen tegen één van de laagste heffingen in Nederland. Al vele jaren zetten we in op het “just in time” vervangen van de riolering. Het riool wordt niet te vroeg maar ook niet te laat aangepakt. Om contact met ziekteverwerkers in de openbare ruimte zo veel mogelijk te beperken is het van belang dat het afvalwater adequaat wordt afgevoerd. Dit gebeurd met behulp van rioolgemalen die jaarlijks geïnspecteerd en onderhouden worden. Maar we hebben ook nieuwe uitdagingen, waaronder de klimaatverandering, waarin de kans op wateroverlast en/of droogte toeneemt. Het vraagt van ons om een omslag in denken en doen. Zo vraagt het bijvoorbeeld van overheden om de openbare ruimte anders in te richten om hittestress of schade door wateroverlast te voorkomen. We sluiten zo goed als mogelijk aan op doel 6.4.4 klimaatadaptatie.

Portefeuillehouder(s)

William Dogger

ga terug