Jaarstukken 2018

Programma 7. Vitale wijken

Doel 7.2.2 We versterken de fysieke veiligheid door het voorkomen en tegengaan van branden, ongevallen, rampen, crises en gevoelens die daarmee samenhangen

Beschrijving

Een noodsituatie kan grote gevolgen hebben voor de vitaliteit van een wijk. Denk aan de impact van een grote brand, overstroming of een explosie. Wanneer zoiets gebeurt, is de veiligheid van Zwollenaren en hulpverleners direct in het geding. Naast het menselijk leed, kennen noodsituaties ook vaak grote materiële en daarmee financiële gevolgen. Het is dus van belang dat we er alles aan doen om noodsituaties zoveel mogelijk te voorkomen en wanneer deze toch ontstaan zo effectief mogelijk te bestrijden.

Het voorkomen van een noodsituatie doen we door het veilig inrichten en (laten) gebruiken van de fysieke omgeving. Maar daarbij zetten we ook in op gedragsbeïnvloeding van inwoners, ondernemers en instellingen. Hierdoor stimuleren we hen om veilig te leven en zelfredzaam te kunnen zijn. Wanneer er toch nood aan de man is, kunnen onze inwoners rekenen op professionele hulpverleners die er alles aan doen om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.

Criteria

We versterken de fysieke veiligheid door het voorkomen en tegengaan van branden, ongevallen, rampen, crises en gevoelens die daarmee samenhangen, zodanig dat:

  • We een noodsituatie voorkomen of de negatieve gevolgen bij het ontstaan daarvan beperken.
  • We bij branden, incidenten en crises samenwerking organiseren tussen hulpverleningsdiensten, gemeenten en andere partners.
  • We werken aan een realistisch niveau van risicobeperking en zelfredzaam handelen voor, tijdens en na een calamiteit.

Toelichting op realisatie doel

Bij verschillende incidenten is nazorg verleend. Een voorbeeld hiervan is een brand die plaatsvond in een appartement van het Leger des Heils aan het Talentenplein. Hierbij redden omstanders een slachtoffer, waaraan omstanders en gemeente nazorg verleenden. Als blijk van waardering ontvingen de helpende omstanders een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Een ander voorbeeld is een brand in een Woonzorgcentrum Fermate in Holtenbroek. Meer dan 130 bewoners werden opgevangen in de sporthal van het Deltion. De evacuatie van deze bewoners lukte mede dankzij de spontane hulp vanuit de lokale samenleving: medewerkers van de onderneming MoviMiento en studenten van het Deltion College. Voor deze hulp spraken we onze waardering uit. Ook Zwolse medewerkers hielpen mee met de opvang. Omdat zij eerder met het Deltion College hadden geoefend, wierp dit zijn vruchten af in de geslaagde wijze van opvang.  

De Veiligheidsregio IJsselland (VRIJ) ontwikkelde het nieuwe risicoprofiel en de strategische beleidsagenda over de jaren 2019 tot en met 2023.  In het risicoprofiel geeft de VRIJ aan wat de geprioriteerde risico’s zijn op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Met de beleidsagenda geeft de VRIJ aan wat zij ondernemen om zich op deze risico’s voor te bereiden. Beide documenten zijn ter consultatie aan u de raad aangeboden; er zijn geen zienswijze ingediend.   

Portefeuillehouder(s)

Henk Jan Meijer

ga terug