Jaarstukken 2018

Programma 7. Vitale wijken

Doel 7.1.3 We zorgen dat alle gebieden een hoogwaardige water - groen- en recreatiestructuur krijgen en houden

Beschrijving

Een goede, bereikbare en bruikbare groenstructuur is één van de randvoorwaarden voor een vitale  en levendige stad. Onze bewoners moeten zich kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen in het groen. We vinden het belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om te recreëren en te bewegen; groen in en dichtbij woon- en werkgebieden is daarbij essentieel. Wij koesteren onze groenstructuren en volwassen bomenbestand, mede omdat die bijdragen aan een klimaat bestendige stad. We faciliteren de verbetering van de groenstructuur in de stadsrand en bouwen deze verder uit langs IJssel, Zwarte water en Vecht. We  promoten en gebruiken onze groene kwaliteiten van stad en ommeland voor de toeristische aantrekkelijkheid van Zwolle (o.a. de groene bolwerken, de stadsparken, het Vechtdal  en de IJsseldelta). De stenige buurten en wijken worden vergroend of krijgen betere verbindingen met bestaande groengebieden, waardoor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van die buurten voor de bewoners toeneemt en tegelijkertijd meer klimaatbestendig en duurzaam wordt. Waar er ontwikkelingen zijn, nemen we de knelpunten op het vlak van recreatie en groen mee. Dit geldt ook voor het buitengebied.
Daarnaast stimuleren we gezondheid ook door bijvoorbeeld te beheren vanuit het besef dat een groene leefomgeving bijdraagt aan de gezondheid. En vanuit het besef dat de openbare ruimte uit kan nodigen om te bewegen en te spelen.

Zwolle kan trots zijn op de ecologische staat van het watersysteem. De waterkwaliteit is, dankzij grote inspanningen in de inrichting en het beheer, op hoog ecologisch niveau. Deze natuurlijke rijkdom is vaak nog weinig bekend bij de gemiddelde Zwollenaar. Samen met de natuur- , recreatie- en watersportorganisaties spant de gemeente zich in om de natuurlijke rijkdom beter te ontsluiten en bekend te maken. Een rijker leven óp en ín het water vraagt om zorgvuldige afwegingen over het gebruik en beheer van de oevers, het water en de bodem. Door de kennis van de instanties en de ideeën en ervaringen van burgers en ondernemers op lokaal niveau bij elkaar te brengen kunnen we zorgen voor oplossingen met de hoogste meerwaarde.

Criteria

We zorgen dat alle wijken een hoogwaardige groen- en recreatiestructuur hebben en dat zij een goede verbinding hebben met een goed ingericht buitengebied, zodanig dat:

  • Bewoners (meer) tevreden zijn.
  • We het groen en de leefruimte in de wijken verbeteren, vooral wanneer zich daar al herstructureringen of nieuwe projecten voordoen.
  • Het groen en de leefruimte bovenal verbetert in de wijken waar groen het meest gemist wordt.
  • We de groenstructuur verder uitbouwen in de nieuwbouw van Stadshagen, waarbij de hoeveelheid groen toeneemt met gemiddeld 75 m2 groen per woning
  • Het groen optimaal gebruikt kan worden (massa, bereikbaarheid) en recreatieve gebruiksmogelijkheden vergroot worden.
  • Stadslandbouw zich kan vestigen in Langenholte.

We richten de openbare ruimte duurzaam in  en beheren deze duurzaam vanuit uitdagingen in de toekomst (en effecten elders in de wereld), zodanig dat:

  • We met ons beheer de biodiversiteit in Zwolle versterken en vergroten.

We sturen op vitaliteit en gezondheid van de mens en de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren, zodanig dat:

  • De openbare ruimte meer uitnodigt en inspireert tot (gezonde) buitenactiviteiten.

Toelichting op realisatie doel

Afgelopen jaar is de groen– en recreatiestructuur in Zwolle op onderdelen versterkt, onder andere met uitgevoerde projecten in het buitengebied (Langenholte / Ruimte voor de Vecht; langs de IJssel / Ruimte voor de Rivier, Wijthmenerplas), maar ook in het stedelijke gebied (avontuurlijke speelgelegenheden Groene Loper, geveltuintjes, Leefstraat). Met name in de voorbereidende zin is voorgesorteerd op meekoppelkansen bij Hoogwaterbeschermingsprogramma / Zwolle Spoort en het ondersteunen van de Pilot Langdurig Landschapsbeheer en de voortzetting van het Programma Ruimte voor de Vecht.

Portefeuillehouder(s)

William Dogger

Monique Schuttenbeld

ga terug