Jaarstukken 2018

Programma 7. Vitale wijken

Doel 7.1.1 Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven

Activiteiten

  • Bepalen wijkopgaven:
    • twee jaarlijks bepalen we de wijkopgaven op basis van het Buurt voor Buurt onderzoek. Dit doen we in samenspraak met bewoners(organisaties) en in de wijk werkzame organisaties en instellingen, via wijkdialogen. De uitvoering van de wijkdialogen sluit aan bij de kenmerken van een wijk.
    • Gebiedsregie: organiseren en bewaken uitvoering (wijk)opgaven (24 in 2016) en organiseren van interventies bij probleemsituaties en kansen.
    • Stimuleren van kleinschalige leefbaarheidsinitiatieven van bewoners o.a.  via het budget “Premie op Actie”.
    • Wijkservicepunten: Door middel van wijkservicepunten (op stadsdeelniveau) zijn we makkelijk toegankelijk voor bewoners en in de wijk actieve organisaties.
  • Wijkbeheer:
    • up to date houden en verbindingen organiseren met de “doe mee ideeën kaart”.
    • Aansluiting zoeken bij initiatieven als wij(k)bedrijven e.d.
    • Ophalen van initiatieven, wensen, ideeën in de wijk.
    • De MeerJarenOpgavePlan (MJOP) integraal opzetten, beter ontsluiten en inzetten om koppelkansen met initiatieven en opgaven uit de wijk/stad te realiseren.
    • Uitvoeren Groenadoptie.
    • Stimuleren (zwerfafval)acties scholen e.d. en benutten Nl-doet acties.
    • Expliciet aandacht besteden aan de rol van bewoners in inrichting, gebruik en toekomstig beheer, bv. in het project herinrichting asfaltwoonstraten naar waterdoorlatende verharding incl. waar nodig de openbare ruimte (zie 7.3.1)

Toelichting op realisatie activiteiten

Wijkopgaven.
In 2018 stond de uitwerking van de gebiedsopgaven  centraal en is ingespeeld op kansrijke ontwikkelingen. Daar waar problemen zich voordeden, zijn interventies gepleegd. Voorbeelden uit de verschillende stadsdelen.

  • Holtenbroek: Samenwerking van externe organisaties, zoals Waterschap, Bemog en Travers Welzijn, en gemeente in het project Ontwikkeling Zwartewaterzone, waar voor vroegtijdige bewonersparticipatie gewerkt is met ”oeverateliers”.  Ook in het vervolgtraject wordt deze werkwijze gevolgd.
  • Diezerpoort: Op initiatief van ondernemers is, samen met een delegatie van bewoners en pandeigenaren, een toekomstperspectief voor de openbare ruimte van het winkelgebied Diezerbrink ontwikkeld. Voor fase I zijn middelen beschikbaar en wordt gewerkt aan de verdere uitwerking.
  • Berkum: De Emmaüskerk is gekocht door een ontwikkelaar die voornemens is op deze locatie woningbouw (appartementen) te ontwikkelen. Door middel van een herstart van het proces is gepoogd de verschillende partijen dichter bij elkaar te brengen. Dit heeft geresulteerd in een beter stedenbouwkundig plan al blijven de direct omwonenden niet blij met de komst van appartementen op die locatie.
  • In Schoonhorst (Stadshagen) is in nauwe samenwerking met de buurt gewerkt aan klimaat, leefbaarheid, verbinding en kind en jeugd. Via premie op actie zijn vele kleinschalige buurtinitiatieven gefaciliteerd;  financieel én met raad en daad.
  • In Westenholte  is een nieuwe lichting Politiekids van start gegaan.
  • Assendorp heeft blijvende aandacht voor parkeren en vergroening. Gesprekken, thema-avonden met bewoners en diverse groeninitiatieven, zoals geveltuintjes en groenadoptie. En er zijn bewoners die willen onderzoeken of parkeren op afstand meer ruimte voor groen kan bieden.
  • Zwolle Zuid heeft zijn  eigen facebookpagina 'Het Verhaal van Zwolle-Zuid' voor ‘beweging en verbinding' in de wijk. Ook via het wijkfestival, met de co-creatie van het wijkschilderij, zijn bewoners betrokken bij de verdere ontwikkeling van Zuid. Daarnaast is in Zuid volop aandacht voor (beter) gebruik van data, om met gedeelde informatie en kennis zinvolle interventies te doen in de wijk (Jongerenindex).

Vanuit Wijkbeheer is een breed scala aan activiteiten uitgevoerd. Een greep hieruit:

  • De Doe-mee-ideeënkaart is gevuld met nieuwe initiatieven zoals het groen in Bolksebeek en en in Mendelsohnstraat; buurtmoestuintje in de Fluessen; bloementuintjes en insectenhotel in de Lovinkbeek; een pilot fietsparkeren Groenestraat-Blokstraat; het Pierikfestival (organisatie door bewoners Pierik en Travers) ;  Bothofstraat e.o.: vergroening parkeerterrein, adoptie parkje en plaatsen boekenbox; een buurttuin in de Bontekoestraat etc.
  • Er is veel ingezet op communicatie en zichtbaarheid in de wijken (zie social media en wijkkranten), opdat wijkbewoners ons beter weten te vinden. In de Palestrinalaan staan wijkwerkers (Travers/ woningbouwcoorperatie/ politie/ gemeente) elke maand bij één van de flats om bewoners te ontmoeten en praten over hun woon- en leefruimte. Assendorp heeft een wekelijks inloopspreekuur in de Enk samen met wijkagent, woningcorporatie en sociaal wijkteam. En in de verschillende buurten in de  Diezerpoort en de Zeeheldenbuurt wordt periodiek een schouw gelopen, samen met vertegenwoordigers van de woningbouwverenigingen, politie en Travers Welzijn..
  • Gerealiseerde meekoppelenkansen (MJOP): De Wanningstraat is opnieuw bestraat waarbij een wens voor halfverharding aan de Wavinvijver is meegenomen en drempels zijn aangebracht om een veilige oversteek te kunnen maken voor de  bewoners van Fermate. In de Bernisse/Alm is  vernieuwing bestrating gekoppeld aan vergroening, herinrichting, aanleg glasvezelkabels, afkoppeling hemelwater. In de Goudenregenstraat is bij het groot onderhoud een opstelplaats gerealiseerd voor de containers van de bewoners. En de herinrichting Singel Dieze Oost is voor Vitens aanleiding geweest om ook hun onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Er zijn (zwerf)afvalacties gestimuleerd gebruik makend van landelijke campagnes als Natuurlijk Schoonacties van ROVA en NL-Doet activiteiten. Sommige buurten kennen specifieke projecten als “help de huismeester” in flats Palestrinalaan en Gomberstraat. of bewonerstoezichthouders (Diezerpoort).

  • Tot slot is vermeldenswaardig dat er expliciet aandacht is besteed aan de rol van bewoners in inrichting, gebruik en toekomstig beheer, bijvoorbeeld in het project herinrichting asfaltwoonstraten naar waterdoorlatende verharding in de Veerallee (2 projecten),  in de Aalanden ( Bernisse/Alm), Holtenbroek (Lortzinghof) en in Assendorp in de Anemoonstraat/Leliestraat.
ga terug