Jaarstukken 2018

Programma 6. Toekomstgerichte stad

Doel 6.1.2 We zorgen voor een stad met ruimtelijke kwaliteit en heldere toekomstbestendige ruimtelijke structuren op niveau van concrete projecten en initiatieven

Activiteiten

  • Het strategisch en  integraal afwegen van nieuwe ruimtelijke initiatieven (NRI) in de Regiekamer en het Planbegeleidingsteam. Waarbij sinds maart 2017 de nieuwe werkwijze ruimtelijke initiatieven wordt toegepast.
  • Nadere identificatie van deze NRI door opstelling van Startnotities met Intentieovereenkomst (IOK) voor definitie ruimtelijke opgave. Hierin worden uitgangspunten meegegeven voor een verkennend stedebouwkundig ontwikkelingsplan.
  • Het doen van ruimtelijke verkenningen & stedenbouwkundige studies, het opstellen uitgangspunten en kaders voor nieuwe  ruimtelijke ontwikkelingen. Eventueel ook het opstellen van  visies en beeldkwaliteitsplannen.
  • Het begeleiden van (bouw)plannen door o.a. de Adviseur Ruimtelijke Initiatieven.
  • Het ontwerpen van openbare ruimte, verkavelingen, landschaps- en inrichtingsplannen.
  • Regulier overleg met Provincie, Waterschap, GGD en veiligheidsregio om nieuwe plannen al op voorhand te bespreken, zodat aandachtspunten bij verder ontwerp en uitwerking kunnen worden meegegeven aan de initiatiefnemer.
  • Uitwerking geven aan het Architectuurmanifest Zwolle, via bijeenkomsten, faciliteren van het ZAP, en bijdrage leveren aan de  Zwolse Architectuur Biënnale (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • Opstellen gebiedsvisies en strategische beleidsvisies (o.a. Evaluatie Beleidsvisie Attentiemasten).
  • De ambities en maatregelen vanuit klimaatadaptatie worden verwerkt in ruimtelijke plannen met de ambitie dat in 2020 de gemeente klimaat adaptatie meeneemt in alle ruimtelijke plannen.
  • De medewerkers die betrokken zijn bij de begeleiding van ruimtelijke initiatieven krijgen een interne communicatietraining ter vergroting van het omgevingsbewustzijn en de kennis van communicatie.
  • Bij zienswijzen tegen Wabo-aanvragen voor het bouwen en/of anders gebruik bekijken of een gesprek tussen bezwaarmakers een aanvrager mogelijk is.

Toelichting op realisatie activiteiten

  • De werkwijze Ruimtelijke Initiatieven is in 2018 geoptimaliseerd, zodat deze initiatiefnemers zo optimaal mogelijk bedient. Er wordt gewerkt met een strategische tafel, een initiatieventafel en het planbegeleidingsteam.
  • Er is volop gewerkt aan verschillende locaties en gebiedsontwikkelingen. Er is een beperkt aantal nieuwe startnotities vastgesteld. De gebiedsontwikkeling Harculo is in 2018 opgestart, ook als één van de strategische thema’s van de omgevingsvisie.
  • Het reguliere overleg met de provincie is opnieuw vormgegeven. Er is een start gemaakt met de “Omgevingskamer” waarin meer strategische beleidsontwikkelingen en grotere ruimtelijke ontwikkelingen gericht op de fysieke leefomgeving worden besproken.
  • Geconstateerd is dat er verschillende forse woningbouwinitiatieven langs de Zwartewaterallee zijn. Het is wenselijk om deze in relatie tot elkaar, de omgeving en de verschillende strategische opgaven te bezien. Eind 2018 is een start gemaakt met het nadenken over het proces rondom de visievorming Zwartewaterallee. Initiatiefnemers zijn hier nadrukkelijk ook aan zet.
  • In juli 2018 heeft het ZAP de derde succesvolle Architectuur Biënnale georganiseerd. Dit keer tegelijk met PROTO, een nieuw festival waarin afstudeerders van creatieve MBO- en HBO-opleidingen in Zwolle hun werk hebben laten zien.
  • Afgelopen jaar heeft de voorbereiding op de implementatie van een nieuw digitaal systeem voor de afhandeling van wabo-aanvragen, wisselingen in de personele samenstelling van het Bouwteam en het grote aantal ruimtelijke initiatieven een forse wissel getrokken op de beschikbare capaciteit voor het behandelen van Wabo-aanvragen. Wel is in 2018 is bij de behandeling van Wabo-aanvragen regelmatig stilgestaan bij de impact hiervan op de leefomgeving. De bewustwording bij betrokken medewerkers hiervoor bij het vergunningtraject is hierdoor groter geworden. Ook is met de betrokken medewerkers gesproken hoe zij hun netwerk kunnen gebruiken om een beeld te krijgen van de impact van een initiatief. Dit alles heeft ertoe geleid dat wij initiatiefnemers nog meer dan voorheen bewegen om voorafgaande aan het indienen van aanvragen in overleg te treden met hun omgeving. De invoering van de Omgevingswet zal invloed hebben op de begeleiding van ruimtelijke initiatieven.
ga terug