Jaarstukken 2018

Programma 6. Toekomstgerichte stad

Doel 6.1.1 We ontwikkelen samen de kracht van de stad (en regio) met als leidende agenda een inspirerende, uitnodigende, strategische en integrale omgevingsvisie

Activiteiten

  • Opstellen omgevingsvisie deel 2
  • Input geven aan de omgevingsvisie van het Rijk in wording (Nationale Omgevingsvisie)
  • Vertaalslag van Omgevingsvisie Provincie Overijssel in de Zwolse omgevingsvisie
  • Afstemming omgevingsvisies regiogemeenten.
  • Verkennen van mogelijk gebruik van programma’s uit de Omgevingswet.
  • Opstellen uitgangspunten voor nieuwe grote ruimtelijke ontwikkelingen: oa. input voor gebiedsvisie  Spoorzone, klimaatadaptatie strategie, ruimtelijke gebiedsvisies Binnenstad, afwegingskader grootschalige duurzame energieopwekking.

Toelichting op realisatie activiteiten

De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2018 het plan van aanpak omgevingsvisie Zwolle vastgesteld. Dit plan van aanpak heeft als doel te komen tot één Zwolse omgevingsvisie. Fundament daarvoor is het door de raad vastgestelde omgevingsvisie deel 1 met kernopgave en topambities. Een belangrijke stap uit dat plan van aanpak is het uitwerken van strategische vraagstukken op het gebied van onder meer wonen, economie, mobiliteit, klimaat en energie. Met name de uitwerking naar gebieden staat daarbij centraal. De eerste stappen voor die uitwerking zijn in 2018 gemaakt en vervolgt in 2019. Over het gebruik van het instrument 'omgevingsprogramma's' is in het plan van aanpak opgenomen die vooralsnog niet te gebruiken. De gemeente werkt met een sturende programmabegroting en geformuleerde strategische opgaven. Het werken met omgevingsprogramma’s is op een andere manier al belegd. Als later blijkt dat het werken met Omgevingsprogramma’s een bepaalde toegevoegde waarde heeft dan kunnen wij alsnog Omgevingsprogramma’s op gaan stellen.

Niet alleen de gemeente Zwolle werkt aan een omgevingsvisie. Ook de buurgemeenten zijn een traject gestart om tot een omgevingsvisie te komen. Het is dan ook van belang af te stemmen met die gemeenten. In 2018 is daar vorm aan gegeven door het organiseren van een leerkring die bestond uit meerdere bijeenkomsten. In de leerkring is met elkaar gedeeld wat de verschillende aanpakken zijn en welke thema's elkaar inhoudelijk binden. Diverse thema's houden immers ruimtelijk gezien niet op bij de gemeentegrens.

Naast een lokale omgevingsvisie werkt het rijk aan een Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Het is de planning dat de Tweede Kamer in 2019 een besluit neemt over de NOVI. Als gemeente Zwolle leveren we actief input voor dit proces. De nationale Omgevingsvisie is de eerste omgevingsvisie de rijksoverheid maakt. De NOVI wordt uitgewerkt in het –evenals nieuwe instrument –omgevingsagenda’s. Het rijk is in 2018 samen met de provnicies Overijssel en Gelderland begonnen met een pilot omgevingsagenda voor Landsdeel Oost. De gemeente en regio Zwolle participeren in dat proces.  

ga terug