Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.3.1 We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand

Beschrijving

In 2018 willen wij een ambitieuze stap maken in de versterking van onze culturele voorzieningen en activiteiten. Wij willen een cultureel aanbod dat hoort bij de groei van Zwolle naar een grootstedelijke agglomeratie met een belangrijke functie voor de regio en Oost-Nederland. Aan de basis staan gerenommeerde instellingen als de Fundatie, Zwolse Theaters, Hedon, Stadkamer en het HCO. Zij zijn de thuisbasis van partners met een landelijke aantrekkingskracht als The Young Ones, Gnaffel en Het Kameroperahuis. De kracht van deze partners willen wij benutten om een positie als toonaangevende cultuurstad te verwerven. Samenwerking en verbinding is een kenmerkende drijvende kracht in Zwolle, die leidt tot beweging, vernieuwing en innovatie. Het Productiehuis (van Hedon en Zwolse Theaters) is daarvan een inspirerend voorbeeld. Zwolle is ook een talentvolle stad: een positie die wij verder willen benutten door aandacht te schenken aan cultuureducatie op scholen (het kweken van interesse) en het begeleiden van talenten. Hierbij passen succesvolle, beproefde concepten, zoals de overdracht van kennis en vaardigheden in een meester-gezel relatie.

Met cultuur wordt bijgedragen aan de strategische opgave Centrumgebied (binnenstad en Spoorzone). Bij een aantrekkelijke binnenstad hoort een levendig cultureel klimaat. We willen de cultuurhistorische attractiviteit van onze stad versterken door de gezamenlijke kracht te benutten van de culturele partners. Zo kan Zwolle een aantrekkelijker verblijfsklimaat creëren voor inwoners en bezoekers. De aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt versterkt door het meer zichtbaar maken van cultuurhistorie en culturele uitingen.

Criteria

We houden de brede culturele basisinfrastructuur met een gedifferentieerd en gevarieerd aanbod voor een breed publiek in stand, zodanig dat:

  • De lokale basisinfrastructuur wordt gesteund zodat zij blijft behouden en waar mogelijk wordt versterkt en uitgebreid.
  • Bestaande voorzieningen optimaal worden gebruikt en het aanbod meer gedifferentieerd en gevarieerd is voor een breed publiek.
  • De aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt versterkt door het meer zichtbaar maken van cultuurhistorie en culturele uitingen.
  • Het cultuuraanbod de attractiviteit van Zwolle vergroot en stimuleert om Zwolle te bezoeken
  • Het cultureel ondernemerschap wordt versterkt en de kwaliteit omhoog gaat, wat zich ook uit in provinciale en landelijke erkenning (en bijdragen).
  • Cultuureducatie een plek krijgt binnen onderwijs, wijken en amateurkunst

Toelichting op realisatie doel

In 2018 hebben wij ingespeeld op de aanstaande stelselherziening door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hebben ons vol ingezet voor het opstellen van een regionaal Cultuurprofiel Regio Zwolle. We hebben hierin de lead genomen waarbij we de 20 gemeenten van Regio Zwolle gedurende het proces betrokken hebben om tot een regionaal profiel te komen met een aantal proeftuinen voor nadere uitwerking. Door samen te werken aan de uitwerking van het profiel wordt de regionale infrastructuur versterkt.

Voor een groot aantal culturele instellingen was 2018 een succesvol jaar. De positieve lijn van de Zwolse Theaters heeft zich in 2018 doorgezet. Ook voor Hedon was 2018 wederom succesvol. Er zijn verdere stappen gezet in de vorming van een (hybride)productiehuis dat naar verwachting zal uitgroeien tot een instelling voor de gehele regio.

Museum De Fundatie kende in 2018 weer een goed museum jaar, met grote wereldberoemde exposities met een groot publieksbereik.

Stadkamer is in 2018 uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland. Stichting Allemaal Zwolle is van start gegaan en heeft met de eerste exposities op verrassende locaties laten zien welke nieuwe presentatievormen voor ogen staan. Ze beschikken nog niet over een eigen pand. De museale collectie van de stad is inmiddels overgenomen van het SMZ.

Bij sommige instellingen was de financiële situatie bedreigend voor het behoud van de infrastructuur. The YoungOnes heeft zich in 2018 bij de gemeente gemeld in verband met liquiditeitsproblemen en wij zijn ze daarin tegemoet gekomen. Ook Het Langhuis werd geconfronteerd met financiële problemen; als gevolg daarvan hebben zij de uitvoering van de regeling Cultuurfonds Innovatie en Vernieuwing teruggegeven aan de gemeente.

De regeling Cultuur en Kwaliteit is ingevoerd en is bijna volledig uitgekeerd aan aangevraagde subsidie voor culturele activiteiten. De regeling komt beter ten goede aan diverse makers, waardoor het cultureel aanbod aan activiteiten in de stad gevarieerder is geworden.

De verordening beeldende kunst is ingetrokken en als gevolg daarvan is de commissie beeldende is opgeheven; dit wordt in 2019 vervangen door een adviesgroep met een bredere expertise scope.
Broedplaats Rieteweg is volledig succesvol gerenoveerd en alle beschikbare werkruimtes zijn inmiddels verhuurd. Daarmee blijft dit voor de komende jaren een belangrijker pijler in het versterken van cultureel ondernemerschap. Samen met de Creatieve Coöperatie en onderwijspartners als ArtEZ en Cibap is gewerkt aan verdere versterking de creatieve sector.

Portefeuillehouder(s)

Monique Schuttenbeld

ga terug