Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.1.1 We versterken de werkgelegenheid door het creëren van een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen

Projecten

  • Topwerklocaties:

Vanuit de strategische opgave "Human Capital en Topwerklocaties" neemt Zwolle als centrumgemeente haar regionale voortrekkersrol en verkent hoe de drie topwerklocaties kunnen excelleren zodat ze het boegbeeld kunnen worden van de Regio Zwolle. Dit in sterke relatie met de uitvoering van de Human Capital Agenda (zie doel 5.1.2.). Bij de PPN is hiervoor een activiteitenbudget beschikbaar gesteld waarvoor de volgende activiteiten worden ontplooid:

    • partijen verbinden en committeren (alliantiemanagement).
    • visie op de invulling van de drie topwerklocaties uitwerken.
    • cross-sectorale verbindingen tussen het onderwijs-, kennis-, economisch- en arbeidsmarktbeleid uitwerken.
    • partnerschap bij locatieontwikkeling en realisatie
  • Duurzame versterking Voorst
    • Havenbedrijf Port of Zwolle
    • Kantorenmarkt
    • Gemeentelijke grondexploïtaties: Hessenpoort, Marslanden-Zuid, Vrolijkheid, en Wipstrikkerallee

    Toelichting op realisatie projecten

    Topwerklocaties
    In 2018 is, in afstemming met stakeholders, gewerkt aan het opstellen van de visie en het programmaplan Topinnovatiecentra. Hierin zijn vier actielijnen opgenomen die in de komende jaren worden uitgevoerd. De actielijnen richten zich op de verankering van de innovatiecentra in de regio, de versterking van vier innovatiecentra (Polymer Science Park, Health Innovation Park, Enexis en Climate Campus), het onderzoeken van (inter)nationale mogelijkheden voor inhoudelijke en financiële ondersteuning van innovatiebeleid en het verbinden van de innovatiecentra aan de strategische opgaven van de stad. Naast het opstellen van de visie en het programma en het betrekken van de stakeholders daarbij, zijn de innovatiecentra niet stil blijven staan. Bij PSP heeft de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (samen met PSP, provincie, DSM en gemeente) gewerkt aan een business case voor de huisvesting van PSP. Het HIP heeft vier nieuwe programmalijnen opgesteld en haar organisatie verder versterkt. Bij Enexis is, onder andere samen met de gemeente, Lab038 gestart, een start-up community op het gebied van de energietransitie. Als laatste is Climate Campus officieel opgericht als stichting en is gestart met het opzetten van een organisatie en het in gang zetten van diverse projecten samen met de leden.

    Duurzame versterking Voorst
    Met cofinanciering van de provincie  zijn in de afgelopen jaren diverse duurzaamheidsmaatregelen op Voorst uitgevoerd (groenvoorziening, reconstructie wegen, bewegwijzering, geluidzone beheer, parkmanagement) om het bedrijventerrein te versterken. Het project wordt in 2019 afgesloten.

    Havenbedrijf Port of Zwolle
    De coöperatie Port of Zwolle, het gezamenlijk havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel,  is in 2016 opgericht. Conform raadsbesluit vindt de inrichting van de bedrijfsvoering fasegewijs plaats. In de eerste periode vanaf de oprichting in 2016 heeft Port of Zwolle veel geïnvesteerd in marketing en promotie activiteiten. Het resultaat is dat de regio Zwolle als haven- en logistieke regio nu echt op de kaart staat. Port of Zwolle speelt een belangrijke rol in de lobby voor de sluis bij Kornwerderzand.  Ook is Port of Zwolle sterk in het organiseren van netwerk events, zoals het jaarlijkse Havendiner, het NT Multimodal Event, het Logistiek Netwerk rond PEC Zwolle en beurzen als Breakbulk Bremen en München.  
    Het havenbedrijf heeft daadwerkelijk gezorgd voor nieuwe bedrijvigheid in de regio. De op- en overslag groeide van 96.000 TEU containeroverslag in 2016 naar 131.000 TEU in 2017. Het bulkvervoer was in 2016 nog ongeveer acht miljoen ton en is nu gestegen naar ongeveer negen miljoen ton. Daarmee is de functie van een havenbedrijf, dicht op de markt en op afstand van de gemeente, aangetoond.
    Port of Zwolle heeft naast de bijdrage van de drie gemeenten een Europese subsidie weten te verwerven waardoor de mogelijkheden van het havenbedrijf toenemen. Port of Zwolle is in 2018 gestart met het implementatieproces van fase 2: het overhevelen van gemeentelijke taken vanuit de drie gemeenten naar het havenbedrijf. Het overgaan van de havenmeesters naar Port of Zwolle, het streven naar één havenverordening en het digitaal aanmelden en verwerken van de schepen vallen hier onder. In deze fase wordt ook de dekking van de exploitatie vormgegeven, waarbij de keuze moet worden gemaakt voor een structurele financieringsvorm.

    Kantorenmarkt
    Dit is een langjarig lopend project gericht op het versterken van de kantoreneconomie en het gezond  krijgen van de kantorernmarkt in Zwolle. In 2018 is veel inzet gepleegd op transformatie en sloop/nieuwbouw van kantoren naar woningen. In Hanzeland is 8.000 m2 kantoren omgezet in 94 appartementen. In Oosterenk is 2.200 m2 kantoren verbouwd naar 94 appartementen is gestart met de voorbereiding van transformatie van 15.000 m2 kantoren naar 250 woningen. In het voormalig KPN-gebouw (5.000 m2)  aan de Roelenweg 2 is in 2018 gestart met de kantoortransformatie naar 79 appartementen.
    Sloop/nieuwbouw plannen voor 250 woningen zijn in dit jaar voorbereid en uitgewerkt voor het voormalige Waterschapskantoor (7.000 m2) op Oosterenk. Op de locatie van het kantoor (2.700) aan de Meeuwenlaan 8 is begonnen met de planvorming voor 100 – 150 woningen. In totaal wordt in Zwolle met deze initiatieven 32.700 m2 kantoren uit de markt gehaald en 823 woningen maximaal toegevoegd.

    ga terug