Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.1.1 We versterken de werkgelegenheid door het creëren van een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen

Activiteiten

  • Uitvoeren accountmanagement en investeren in de dienstverlening aan ondernemers: De gemeentelijke dienstverlening is een belangrijke succesfactor voor een gezond ondernemersklimaat. Verbeteren van de dienstverlening en verminderen van de regeldruk volgens de visie ‘Gastvrij en Op maat’ is een on-going proces. Het streven is passende regels aan te bieden en ondernemers ook aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid. Goed overleg met ondernemers in een vroeg stadium kan problemen later voorkomen. De recente onderzoeken vragen alertheid en aanscherping van producten en processen om te zorgen voor een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen. Zo is het maken van een inhaalslag wat betreft de digitale dienstverlening aan ondernemers nodig. Bij de PPN is hiervoor een bedrag van € 20.000 beschikbaar gesteld.
  • Acquisitie nieuwe bedrijven: We hebben een gerichte benadering van leads in de markt  die bijdragen aan de krachtige economische diversiteit, de innovatie- infrastructuur en vitale arbeidsmarkt. Dit gebeurt o.a. door de individuele benadering van die bedrijven die op basis van signalen in de markt of via accountmanagement op ons pad komen. Maar ook door het actief presenteren en promoten van Zwolle op congressen en netwerkbijeenkomsten zoals Provada.
  • Aanpak collectieve parkeervoorziening voor vrachtwagens: Parkeren van vrachtwagens langs de openbare weg op bedrijventerreinen zorgt plaatselijk voor veel overlast. De huidige maatregelen blijken niet afdoende en het aantal vrachtwagens neemt toe met de aantrekkende economie. We willen een structurele oplossing in de vorm van een collectieve parkeervoorziening. De hiervoor benodigde middelen zijn nog niet bekend. Co-financiering is nodig o.a. vanuit EU.
  • Activiteiten gericht op samenwerking onderwijs-ondernemers-overheid-omgeving (4O’s): In de samenwerking tussen de 4O’s  worden nieuwe kansen en uitdagingen sneller herkend. Acties kunnen met meer draagvlak effectiever worden opgepakt. Specifieke aandachtspunten zijn Innovatie, Internationalisering en de aansluiting tussen Economie-Onderwijs-Arbeidsmarkt (Human Capital).
  • Stimulering starters en pre-starters en start-ups: We geven bijzondere aandacht aan de pre-starters, starters en start-ups. Juist via (door)groei van kleine bedrijven kunnen veel banen worden gecreëerd. Bovendien komen veel innovaties voort uit kleinere bedrijven (zie ook faciliteren veranderende economie  (doel 5.1.2)
  • Reguliere update van behoefteraming  ter onderbouwing van de uitgifteprognoses in de MPV (programma Vastgoed), op basis van de Kadernota Bedrijventerreinen.
  • Afstemming van werklocaties binnen de regio: Uitvoering geven aan het afsprakendocument Regionale Bedrijventerreinen Programmering West-Overijssel 2017 – 2020
  • Stimulerende rol in het oppakken en uitvoering geven aan van economische economische activiteiten met een regionale context: Te noemen zijn onze rol in het logistiek cluster, regionale havenbedrijf, onderzoeken mogelijkheden spoorterminal. Maar ook uitvoering geven aan de aanbevelingen die in het rapport de ‘Kracht van Oost’ staan (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • Uitvoering geven aan beleidskader commerciële vrijetijdsvoorzieningen: Dit is gericht op faciliteren van de uitbreiding van de sector door middel van locaties. Leisure ondernemers die een bedrijf willen vestigen, kunnen gebruik maken van de voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden en recreatiegebieden, die vanuit het beleidsveld recreatie zijn en worden gerealiseerd.
  • Stimuleren transformatie kantoren naar woningen.

Toelichting op realisatie activiteiten

In 2018 is een CRM (Customer Relationship Management) systeem ontwikkeld. Eind 2018 is dit operationeel geworden. Met dit klantvolg systeem kunnen we organisatiebreed de acquisitie en account taken beter uitvoeren. Dit komt ten goede aan de dienstverlening aan ondernemers.

Collectieve parkeervoorziening voor vrachtwagen is in 2018 nog niet gerealiseerd  wegens ontbreken van middelen en een locatie. Wel zijn de voorbereidingen gestart om de voorziening in 2019 te realiseren. Eind 2018 zijn hiervoor ook door de raad middelen beschikbaar gesteld.

In regionaal verband zijn we vooral actief geweest ten aan aanzien van het brede logistieke cluster (regionaal havenbedrijf, onderzoeken mogelijkheden spoorterminal) , afstemming van de acquisitie bedrijventerreinen (samenwerking met bedrijventerrein H2O en inzet Oost NL) en de Human Capital Agenda. Dit laatste onderwerp is uitgewerkt tot een regionaal programma met als drie belangrijke ambities de inzet op beschikbaarheid, wendbaarheid en inclusiviteit van medewerkers. Hiervoor zijn vier lijnen ontwikkeld: een aanpak via sectoren, een fonds voor scholing en ontwikkeling, een onderzoeks- & monitoringsprogramma en een communicatiecampagne.Naast Zwolle hebben ook de andere deelnemende regiogemeenten  hiervoor middelen beschikbaar gesteld. Eenzelfde bedrag wordt door de provincie aan cofinanciering ingezet. In 2018 is ook ingezet op een regiodeal met het Rijk. Deze is niet toegekend maar de urgentie en opgave blijft onverminderd groot waardoor ingezet blijft worden op een deal in de derde ronde van het Rijk.

Het in de afgelopen jaren inzichtelijk maken van het starters speelveld heeft geleid tot vervlechting van de samenwerking met betrokken partijen binnen het startupecosysteem;(creatieve) ondernemers, onderwijs (lectoraten), provincie, topinnovatiecentra, inzet van human capital, kennisinstellingen en lokale overheid.
Binnen de gemeente Zwolle zijn we tot gezamenlijk beleid gekomen met cultuur, om juist creatieve industrie binnen Zwolle te bevorderen, in samenwerking binnen Zwolse structuren van ondernemers, instellingen en instanties. Hiernaast heeft de gemeenteraad voor 2018 aanvullende middelen vrijgemaakt van € 150.000, waarmee is gekozen voor een bijdrage aan de initiatieven GreenPAC iLab en Launchlab. Inzettend enerzijds op de groei van start-ups binnen de sector
kunststoffen (GreenPAC iLab) en anderzijds inzettend op het creëren van een brede basis en reuring in Zwolle rond het thema start-ups, onder meer door het organiseren van een Startup Weekend en diverse hackatons (Launchlab).

ga terug