Beschrijving
We bieden ondersteuning aan mensen die een beroep doen op het gemeentelijk vangnet, zodat ze toch mee kunnen blijven doen. Participatie zorgt immers voor sociale, economische en/of financiële zelfstandigheid. Bovendien draagt participatie bij aan het gevoel van eigenwaarde, aan de sociale cohesie en de economie. Een actieve bijdrage aan de samenleving, naar vermogen en bij voorkeur via werk, geeft de grootste kans om uit armoede te blijven. |
Criteria
We bieden ondersteuning aan inwoners die terecht een beroep doen op het gemeentelijk vangnet zodat ze niet onder de Zwolse armoedegrens hoeven te leven, zodanig dat - De Zwolse armoedegrens geldt van 110% van het sociaal minimum en 130% van het sociaal minimum voor huishoudens met een chronisch zieke of met een scholier van 12 tot 18 jaar.
- De grens geldt voor inkomens uit loondienst, eigen onderneming of uitkering.
- Ondersteuning past binnen de wettelijke kaders, zoals de Participatiewet, we voeren geen bovenwettelijk beleid.
- Iemand die een beroep doet op de gemeente voor inkomensondersteuning, zich naar vermogen inzet om, zo snel en zo veel als mogelijk is, weer zelf in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
- Uitstoom naar betaald werk of eigen bedrijf gestimuleerd wordt, in samenwerking met partners en ervaringsdeskundigen in de stad die zich hier ook voor inzetten.
- Zoveel mogelijk mensen die tot de doelgroep behoren gebruik maken van de inkomensondersteunende maatregelen.
- Juiste informatieverstrekking door aanvragers bevorderd wordt die zo min mogelijk administratieve lasten oplevert.
- De aanvragen zoveel als mogelijk afgehandeld worden binnen de wettelijke termijnen die daarvoor gesteld zijn, minimaal 93% van de aanvragen voldoet hier in ieder geval aan.
|
Toelichting op realisatie doel
| We zien dat in 2018 de groep huishoudens met een laag inkomen, ondanks het economische herstel, gegroeid is. In de Armoedemonitor 2018 is gerapporteerd over de omvang van de groep Zwollenaren met een laag inkomen. Ook is daarin het gebruik van gemeentelijke ondersteuning in beeld gebracht. Er zijn 6.400 Zwolse huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Dit is 11,8% van het totale aantal huishoudens in Zwolle. Landelijk is het percentage 11,2%. De afgelopen jaren was de groei van het aantal minimahuishoudens in Zwolle groter dan landelijk. Pas in de laatste maanden van 2018 is er een daling in het aantal bijstandsuitkeringen zichtbaar. Van de 6.400 huishoudens heeft ongeveer de helft een laag inkomen door een bijstandsuitkering, de andere helft heeft een laag inkomen uit loondienst, eigen onderneming, pensioen, WW of WIA uitkering. Door het bieden van ondersteuning kunnen deze huishoudens toch in hun eigen levensonderhoud voorzien en via (een traject naar) werk , vrijwilligerswerk of sociale activiteiten meedoen in de Zwolse samenleving. |