Beleidskader
Het gemeentelijk rioleringsplan (GRP 2016 - 2020) geeft aan hoe wij invulling geven aan onze wettelijke zorgplichten (Waterwet) voor het inzamelen en transporteren van afvalwater, afstromend hemelwater en grondwater.
Stand van zaken
Om de uitgaven van onderhoud, energiekosten, adviezen, verbetermaatregelen en kapitaallasten te dekken wordt rioolheffing geheven. De opbrengst van de rioolheffing en de overige inkomsten (bijdragen derden) dekken de uitgaven 100%. Om sterke schommelingen in de hoogte van de jaarlijks vast te stellen rioolheffing op te vangen, maken wij sinds 1996 gebruik van de egalisatievoorziening riolering. De financiering van de aanleg van riolering in nieuw te ontwikkelen woon- en werkgebieden vindt geheel plaats via de grondexploitatie. Er is geen achterstallig onderhoud.
Financiële consequenties
Uitgangspunt bij uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan is dat de uitgaven kostendekkend zijn. De egalisatievoorziening is positief, zodat wij een onvoorziene tegenvaller op kunnen vangen.
Financiële vertaling in de begroting
In 2018 is € 6,6 miljoen uitgegeven aan kosten voor beheer en onderhoud van de riolering, waarvan € 1,7 miljoen aan kapitaallasten. Voor 2018 zijn er geen investeringsuitgaven gedaan. Voor wat betreft de tariefontwikkeling 2018 wordt verwezen naar de tarievennota 2018 en tarievennota 2019 .
Risico's
Er zijn geen actuele risico's. Voor de risico-inschatting van alle onderdelen wordt verwezen naar paragraaf weerstandsvermogen en risico's .