Jaarstukken 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Openbare ruimte

In de Visie Beheer Openbare Ruimte (2015) is vastgelegd hoe we in Zwolle de buitenruimte willen beheren. Dit doen wij samen met de stad. Daarbij zetten we in op maatwerk, differentiatie en risico gestuurd. People Planet Profit zijn daarin de kernwaarden.

De visie Beheer Openbare Ruimte gaat over de hoofdlijnen en geeft geen antwoord op de vraag of we met de beschikbare middelen in staat zijn de huidige openbare ruimte duurzaam in stand te houden. Dit onderdeel hebben we in 2018 laten onderzoeken met als werktitel “Grip op kapitaalgoederen”. In dit onderzoek is voor de kapitaalintensieve assets - zoals de wegen, waterbouwkundige werken, kunstwerken (tunnels en bruggen), riolering en openbaar groen - het benodigde onderhoudsbudget en de kwalitatieve staat van het onderhoud in beeld gebracht. De hoofdvraag was: “Heeft de gemeente Zwolle voor het beheer van de openbare ruimte voldoende middelen beschikbaar die een goed en betrouwbaar beheer voor nu en de toekomst kunnen garanderen?" Hiervoor is de huidige situatie beschouwd en gerelateerd aan het investeringsvolume van het de afgelopen 10 jaar en er is een doorkijk gemaakt naar de het benodigd volume om de huidige kwaliteitsstandaard te kunnen continueren. Deze doorkijk wordt vanaf 2019 verder uitgewerkt in een strategisch assetmanagementplan en onderliggende assetplannen per kapitaalgoed.

Een belangrijke constatering uit het onderzoek is dat Zwolle van oudsher is gebouwd op dekzandruggen. Dat heeft positieve consequenties voor het beheer en is mede bepalend voor de beheer- en onderhoudsstrategie. Het voordeel van bouwen op zandgrond is dat de bovengrondse en ondergrondse voorzieningen niet verzakken. Een andere belangrijke constatering is dat er vaak een economische en / of maatschappelijke aanleiding is om fysiek in te grijpen in een omgeving en de openbare ruimte. Dat wil zeggen dat de technische levensduur van een asset niet altijd leidend is voor aanpassingen. Soms wordt eerder ingegrepen vanuit andere motieven. Dit heeft positieve consequenties voor de assets omdat een deel van het areaal wordt vernieuwd zonder bijdrage vanuit beheer.

Algemene conclusie is dat de onderhoudssituatie van de Zwolse openbare ruimte over het algemeen goed is. Er is geen sprake van achterstallig onderhoud; wel kan er sprake zijn van uitgesteld onderhoud. Aanvullende investeringen, buiten de reguliere onderhoudsopgave, hebben bijgedragen aan het huidige kwaliteitsniveau van de openbare ruimte. Blijvend investeren in de fysieke omgeving is nodig als aanvulling op de beheerbudgetten. Op deze wijze kan het onderhoudskwaliteitsniveau worden gehandhaafd. Vanaf 2019 worden een strategisch assetmanagementplan en onderliggende assetplannen per kapitaalgoed opgesteld.

Tot slot is er de relatie met de prioritaire thema's: circulair, klimaatadaptatie, energietransitie, smart city en mobiliteit. Waar we vanuit beheer een belangrijke bijdrage aan leveren: meekoppelen! Dat betekent dat het beheer en de thema's samen optrekken vanwege efficiëntie en overlast van werkzaamheden beperkt te houden.