Jaarstukken 2018

Programma 7. Vitale wijken

Doel 7.3.3 We sturen op vitaliteit en gezondheid van mens, dier èn de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren

Activiteiten

Activiteiten om contact met ziekteverwekkers, flora en fauna die de gezondheid bedreigen of buitensporig veel overlast veroorzaken, te voorkomen:

  • bestrijden risico-veroorzakers en overlast gevende flora en fauna zoals: bestrijding eikenprocessierups, reuzenbereklauw, rattenbestrijding, kadavers opruimen en dergelijk.
  • In 2018 gaan we verder met de bestrijding van de Essentakkensterfte (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen). Eind 2017 zijn de eerste bomen gekapt. In 2018 vindt deels herplant plaats vanuit de vervangingsinvesteringen en zal een tweede deel van de aangetaste bomen worden gekapt. Bij het voorjaarsmoment komen we met een meerjarig beeld. Zoals gebruikelijke streven we ernaar het vrijgekomen hout hoogwaardig en waar mogelijk lokaal her te gebruiken en met de opbrengst de totale kosten zo klein mogelijk te houden.
  • Vaststellen beleidslijn bestrijding overlastgevende flora en fauna.
  • Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Activiteiten dierenwelzijn:

  • Stimuleren verbetering dierenwelzijn en afstemming beleid met de ketenpartners Dierenwelzijn (uitvoering motie PPN).
  • Subsidiëren Dierenasiel en Dierenambulance.
  • Behandeling gewonde dieren uit openbare ruimte door dierenartsen.
  • Actualisatie dierenwelzijnsbeleid naar aanleiding van het amendement “ruimte voor dierenwelzijn”. Om dit mogelijk te maken zetten we in 2018 incidenteel een halve fte extra in op Dierenwelzijn (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • Het Zwols Dierenasiel is in ontwikkeling om klaar te zijn voor de toekomst. We zijn in gesprek met het Dierenasiel over deze ontwikkelingen en het effect hiervan op de taken die het Zwols Dierenasiel voor de gemeente uitvoert en voor de jaarlijkse subsidie die de gemeente verstrekt aan het Dierenasiel. We bekijken de ontwikkelingen en te maken afspraken in het licht van het te actualiseren Dierenwelzijnsbeleid en de uitvoering van de moties  “dierenartskosten en Zwols Dierenasiel” en “educatie over huisdieren”. In het eerste half jaar informeren we u over de uitkomsten en leggen we waar nodig voorstellen aan u voor.
  • Uitvoeren hondenbeleid (hondenlosloopterreinen, hondentoiletten).

Activiteiten Natuur- en milieueductie:

  • Schaapskudde.
  • Jeugdtuinen.
  • Afvalpreventie en voorkomen zwerfafval (mooi schoon).
  • Riolering en afvalwater.
  • Activiteiten Milieuraad, CDO en Groene Loper.

Toelichting op realisatie activiteiten

Activiteiten om contact met ziekteverwekkers, flora en fauna die de gezondheid bedreigen of buitensporig veel overlast veroorzaken, te voorkomen:

  • In 2018 is de Eikenprocessierups weer intensief bestreden op plekken waar de kans op contact met mensen groot is. Als proef zijn preventief bij de Zwartewaterallee eind 2018 vogelhuisjes opgehangen en wordt het maaibeleid aangepast om een betere biotoop voor biologische vijanden van de rups te creëren.
  • In 2018 heeft de meeste herplant van de essen die in het najaar van 2017 zijn gekapt plaatsgevonden. Een klein aantal wordt later herplant omdat deze wordt gecombineerd met een bredere groenreconstructie en daarvoor meer overleg met omwonenden nodig is. In de zomer van 2018 is een tweede ronde inspecties uitgevoerd. Daaruit bleek dat de ziekte verder gaat maar dat er in 2018 veel minder kap nodig was dan in 2017. De kap is eind 2018 uitgevoerd.
  • Het opstellen van de beleidslijn bestrijding overlastgevende flora en fauna is vertraagd door de grote inzet rond de bestrijding van de eikenprocessierups en ecologisch onderzoek naar aanleiding van de kap van populieren als gevolg van de droge zomer. Afronding vindt plaats in 2019.

Activiteiten dierenwelzijn:

  • In overleg met de ketenpartners is gewerkt aan goede samenwerking en het actualiseren van het beleid. Besluitvorming over het beleid vindt plaats in 2019.
  • In 2018 hebben we ons, met het Dierenasiel als belangrijke partner, gericht op het met het veld actualiseren van het beleid. In dat kader wordt ook bekeken of en zo ja hoe educatie wordt vormgegeven en of een aparte regeling voor een dierenarts wenselijk is. We informeren u daarom over hoe we willen omgaan met de moties in het kader van het actualiseren van het Dierenwelzijnsbeleid. In dezelfde lijn zijn wij ook in gesprek met de Dierenvoedselbank. Wij verwachten in het najaar van 2019 u een voorstel aan te bieden.

Activiteiten Natuur- en milieueducatie

  • Naast de schaapskudde, Jeugdtuinen, mooi schoon etc is gestart met de uitvoering van het amendement. De NME-makelaar heeft in samenwerking met de partners de NME-gids opgesteld, waarin het NME-aanbod voor de basisscholen in beeld is gebracht.  Zie:  https://www.zwolle.nl/sites/default/files/natuur--en-milieueducatiegids-februari-2019.pdf - .  .   
  • Voor de komende drie jaar heeft uw raad middels een amendement € 100.000 per jaar  beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van de Natuur en Milieu Educatie in Zwolle. Dit zal onder meer worden aangewend voor: het aanstellen van een NME/CDO-makelaar, het inzichtelijk maken van het NME-aanbod (website), het opstarten van nieuwe NME-projecten met scholen en het opstellen van een langetermijnvisie NME, op basis waarvan een structurele benadering kan worden gekozen. Voor dit begrotingsjaar is dit financieel onderdeel van 7.3.1. Duurzame inrichting en beheer.
ga terug