Jaarstukken 2018

Programma 6. Toekomstgerichte stad

Doel 6.2.1 We sturen op een woningaanbod dat aansluit bij de vraag

Activiteiten

  • We werken samen met onze partners, regiogemeenten en provincie aan een evenwichtig woningbouwprogramma. Op stedelijk niveau sturen we op een ongedeelde stad met woningen voor iedereen. In ons programma vormen de ambities uit de Woonvisie het uitgangspunt. We blijven daarbij goed inspelen op de (toekomstige) woonbehoeften en gewenste woonmilieus.
  • We stellen een ontwikkelstrategie op voor de periode 2017-2026, waarin op gebiedsniveau duidelijk wordt welke diversiteit aan woningbouw gewenst is en welke rol de gemeente heeft. Het accent ligt op inbreidingslocaties (naast uitleglocatie Stadshagen) en verhuisbaarheid binnen de eigen wijk.
  • We maken de gevolgen van ons toekomstige woningbouwprogramma inzichtelijk ten  behoeve van nieuw grondvoorraadbeleid en bestemmingsplannen.
  • We bouwen minimaal energieneutraal en maken hierover afspraken met ontwikkelaars en corporaties. We gaan aan de voorkant met woonpartners in gesprek om te bepalen welke eisen we nu al kunnen stellen aan nieuwbouwprojecten.
  • We werken aan het klimaatbestendig maken van woningen en wijken door kaders mee te geven, maar ook door te experimenteren. Het vraagt om ontwerpend onderzoek en onderzoekend ontwerpen, in samenwerking met onze partners en initiatiefnemers. We zoeken de provincie of regionale woonpartners op om hierin samen op te trekken.
  • We faciliteren (particuliere) initiatieven van bewoners en bedrijven voor natuurlijke en toekomstbestendige wijkvernieuwing (bijvoorbeeld Wij Bedrijf Dieze of Blauwvinger Energie, kluswoningen).
  • We nemen de Visie van de binnenstad en vitale randen (menging van functies en voorzieningen) mee in woningbouwafspraken. We geven in het woningbouwprogramma ruimte aan (binnen)stedelijke woon/werkfuncties te die aansluiten op de behoefte van jongeren, starters en ondernemers (‘urban coolness’).
  • We stimuleren hergebruik, transformatie en renovatie van vastgoed vanuit de circulaire gedachte, met aandacht voor functiemenging en gevarieerde woonsegmenten.
  • We reserveren ruimte (in gebiedsprogramma’s) voor particuliere initiatieven en innovatieve woonconcepten waarin diverse functies of doelgroepen zijn meegenomen (bijv. CPO initiatieven, Tiny houses en woon/werkateliers). Deze initiatieven kunnen vanuit bewoners ontstaan, maar ook in samenwerking met een ontwikkelende partij (corporatie/ zorgpartij) om nog beter invulling te geven aan een mix van doelgroepen en woonsegmenten (huur/ koop maar misschien ook huurkoop combinaties of coöperaties).
  • In het woningbouwprogramma betrekken we de ligging van Zwolle in de delta in het stedenbouwkundig ontwerp; we geven ruimte voor wonen en nieuwbouw in de nabijheid van water. Waar nodig bieden we ook meer ruimte voor groen en water.
  • We faciliteren en stimuleren (particuliere) wooninitiatieven gericht op duurzaamheid, klimaatadaptatie en energietransitie en zoeken naar de verbinding met wonen. We verkennen hoe we dit in een bestemmings-/omgevingsplan kunnen vastleggen.
  • We onderzoeken welke maatregelen en ambities voor klimaatadaptatie, duurzaam energiegebruik en circulaire economie wij kunnen verbinden met het woonbeleid. Bij het Zwolse adaptatieplan wordt ook input gevraagd aan de partijen van het concilium.
  • Er komt (binnen 2 jaar) een warmtevisie die aangeeft hoe de woningvoorraad in Zwolle op termijn volledig afgekoppeld kan worden van het gas. Hiermee wordt invulling gegeven aan de regierol in de lokale transitie van de warmtevoorziening zoals beschreven in de energieagenda.
  • We zetten in op levenlsloopbestendige woningen en maken hierover nieuwbouwafspraken met ontwikkelaars

Toelichting op realisatie activiteiten

In 2018 is in het kader van de Zwolse Aanpak een Taskforce Woningbouw ingesteld die vanaf de zomer aan de slag is met de vijf agenda's uit Zwolle Moderne Woonstad. Hiermee is er samen met partners gewerkt  aan het strategisch sturen op het woningbouwprogramma. Ook wordt er samen met de marktpartijen een positionpaper verstedelijking opgesteld die in 2019 wordt afgerond. Ook op het gebied van energie en de warmtegids wordt er door een werkgroep met diverse marktpartijen kennnis gedeeld.  Doordat in de tweede helft van 2018 de nadruk lag op de strategische opgaven in het kader van deel twee van de omgevingsvisie is de Ontwikkelstrategie doorgeschoven naar de eerste helft van 2019.

ga terug