Jaarstukken 2018

Programma 3. Opvang en bescherming

Doel 3.1.2 We pakken de situatie van huiselijk geweld zo vroeg mogelijk aan en werken toe naar veiligheid en duurzaam herstel

Activiteiten

  • Inzet op de verdere ontwikkeling van Veilig Thuis IJsselland, het regionale meld- en adviespunt voor huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling. In de komende tijd zal hier met extra formatie een grote inspanning voor moeten worden verricht, zowel kwalitatief als gericht op het duurzaam zonder wachtlijst werken (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • Inzetten op het optimaliseren van de samenwerking van Veilig Thuis IJsselland met de lokale (wijk)teams en lokale en regionale samenwerkingspartners.
  • Inzetten op zo lokaal mogelijke hulp en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling en als de veiligheid het vraagt de regionale expertise van Veilig Thuis benutten.
  • Stimuleren van een aanpak vanuit '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur' waarbij kinderen centraal staan en binnen de ruimte vanuit veiligheid ook daders worden betrokken.
  • Uitvoeren van de Regiovisie Huiselijk Geweld, inclusief kindermishandeling en ouderenmishandeling.
  • Uitvoeren van het Regionale Preventieplan Kindermishandeling en de preventieve aanpak van kindermishandeling in Zwolle.
  • De aanpak van ouderenmishandeling verder ontwikkelen en ouderenmishandeling onder de aandacht brengen van ouderen zelf, hun omgeving, professionals en vrijwilligers.
  • Verder ontwikkelen van de aanpak van 'Financiële uitbuiting van ouderen'. Scholing om signalen beter te herkennen en samenwerking met bijvoorbeeld Notarissen en Banken.  
  • Uitvoering geven aan het Centrum Seksueel Geweld Zwolle met een bovenregionale functie.
  • Stimuleren van vroegtijdige signalering van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling, door voorlichting en door de Meldcode Huiselijk Geweld onder de aandacht te brengen. Indien nodig organiseren van scholing en deskundigheidsbevordering. Organisaties en (regio)gemeenten hebben hierin eigen verantwoordelijkheden.
  • Uitvoeren van het Zwolse preventieproject 'Loverboys' met daarbij ook aandacht voor seksuele weerbaarheid.

Toelichting op realisatie activiteiten

Veilig Thuis IJsselland heeft een grote doorontwikkeling ondergaan. Ook heeft zij zich intensief voorbereid op een nieuw landelijk Handelingsprotocol en een nieuw landelijk triage instrument. In verband met de invoering van de verbeterde Wet Meldcode zijn diverse interne voorbereidingen uitgevoerd, onder meer voor de invoering van de Radarfunctie. Verder zijn er onder andere enkele bijeenkomsten voor de verschillende professionals die met de verbeterde Meldcode te maken krijgen. Dit was een samenwerking tussen de gemeenten en Isala Klinieken, Kadera en Veilig Thuis IJsselland. De bijeenkomsten zijn door honderden mensen bezocht.
Ook de overige activiteiten zijn uitgevoerd.

ga terug