Activiteiten
- Uitvoeren Transformatieagenda sociaal domein (2016) voor transformatiethema 2 "integrale gezinsaanpak", waaronder het invoeren en monitoren van een output gericht bekostigingsmodel Jeugdhulp, waardoor er meer maatwerk kan worden geboden.
- Aanpak knelpunten uit de probleemanalyse 16-27 jarigen (18-/18+).
- Monitoring van mogelijke effecten van de circulaires op het onderdeel voogdij en 18+, wat per 2019 mogelijk onderdeel wordt van het objectief verdeelmodel (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
- Herhaling lokaal cliëntervaring-onderzoek.
- Opstellen nieuw jeugd(hulp)beleid 2019 - 2022.
- Nieuwe aanbesteding Verwijs Index Risicojongeren.
|
Toelichting op realisatie activiteiten
De in de begroting 2018 opgenomen activiteiten zijn voor een belangrijk deel gerealiseerd, dat wil zeggen: - De Zwolse Transformatieagenda sociaal domein (2016) is uitgevoerd ook ten aanzien van het transformatiethema 2 "integrale gezinsaanpak", waaronder het invoeren en monitoren van een resultaatgericht bekostigingsmodel Jeugdhulp, waardoor er meer gestuurd kan worden op het resultaat en meer maatwerk kan worden geboden.
- Knelpunten die op het niveau van jeugdigen naar voren komen als het gaat om 18-/18+ zijn situationeel via maatwerk opgepakt. In 2019 wordt nader bekeken welke knelpunten een meer systematische beleidsmatige aanpak vragen.
- De mogelijke effecten van de rijkscirculaires op het onderdeel voogdij en 18+ zijn gemonitord. De betreffende middelen zijn per 2019 onderdeel geworden van het objectief verdeelmodel. De effecten hiervan zijn verwerkt in de begroting 2019.
- Het lokale cliëntervaringsonderzoek is herhaald en gepubliceerd in 2018.
- Het is gebleken dat het bestaande beleidsplan Jeugdhulp, de transformatieagenda sociaal domein alsmede de regionale visie op jeugdhulp ("Samenwerken aan transformatie 2017-2020") voor de komende periode voldoende richtinggevend zijn om de gewenste stappen te zetten. Daarnaast hebben we in 2018 aanvullende maatregelen inzake jeugdhulp opgenomen in het interventieplan sociaal domein. Hiermee voldoen we ons inziens in voldoende mate aan de planverplichting van het rijk, zoals opgenomen in de Jeugdwet. Daarom hebben we in 2018 geen nieuw specifiek lokaal jeugd(hulp)beleid opgesteld.
- Wij hebben ervoor gekozen in 2018 geen nieuwe lokale aanbesteding Verwijs Index Risicojongeren te laten plaatsvinden. Dit omdat we eerst willen verkennen in hoeverre de doelen achter de Verwijs Index Risicojongeren op een andere manier kunnen worden gerealiseerd. Deze verkenning vindt in het voorjaar 2019 plaats. Indien wel een nieuwe aanbesteding aan de orde zou komen, zetten we erop in om deze regionaal te laten plaatsvinden in het belang van het beperken van de administratieve lasten en een stimuleren van een eenduidige werkwijze.
|