Jaarstukken 2018

Programma 1. Samenleving

Doel 1.1.3 We versterken het oplossend vermogen van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken

Beschrijving

Netwerkondersteuning is gericht op het vergroten van het eigen vermogen van inwoners zodat zij zelf, samen met hun sociale netwerk, tot oplossingen komen. Kwetsbare groepen inwoners worden in een zo vroeg mogelijk stadium begeleid en gestimuleerd bij het vinden van oplossingen. Daar waar inwoners behoefte aan ondersteuning hebben, helpen wij hen in hun eigen buurt, zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is. Kunnen ze hierdoor weer meedoen dan ontstaan sociale contacten en worden (nieuwe) vaardigheden opgedaan en nemen zelfvertrouwen en weerbaarheid toe.

Een belangrijke kwetsbare groep zijn ouderen. Zwolle vergrijst. Het aantal ouderen neemt tussen 2010 en 2030  aanzienlijk toe. Ook relatief gezien neemt het aandeel van ouderen in de totale bevolking toe. Ouderen worden ouder en zullen daarmee naar verwachting langer en meer zorg nodig hebben. We bevorderen de zelfredzaamheid van ouderen zodat zij langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving. We stimuleren een gezonde leefstijl en een zinvolle dagbesteding zodat zij optimaal functioneren en voldoende welbevinden (zingeving) ervaren.  Hierdoor blijven ouderen actief en voelen zich minder eenzaam.

Inherent aan de trend dat steeds meer inwoners langer zelfstandig wonen, waaronder de sterk groeiende groep ouderen, wordt er een steeds groter beroep op mantelzorgers gedaan. We ondersteunen mantelzorgers dusdanig dat zij de ondersteuning langer vol kunnen houden en niet belast worden met zorg die hun mogelijkheden te boven gaat. We dragen bij aan het versterken van de positie van mantelzorgers en het voorkomen van overbelasting, o.a. door een betere samenwerking tussen de informele en formele zorg.

Criteria

We versterken het oplossend vermogen van kwetsbare inwoners, waaronder ouderen, en hun sociale netwerken, zodanig dat:

  • inwoners langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving.
  • minder inwoners  zich eenzaam voelen.
  • meer inwoners een zinvolle daginvulling hebben.
  • mantelzorgers de ondersteuning langer vol kunnen houden.

Toelichting op realisatie doel

In het kader van het voorkomen van eenzaamheid en het bieden van een passende invulling van de dag hebben we in 2018 Goede dagen & perspectief ontwikkeld; de doorontwikkeling van dagbesteding door deze in lijn te brengen met het maatschappelijk voorveld (welzijnsaanbod, aanbod van sportverenigingen, vrijwilligersorganisaties, etc) en de thuisondersteuning. In 2018 is er een proeftuin gestart ten behoeve van 67+ inwoners die op zoek zijn naar passende daginvulling. Met behulp van Samen Zwolle wordt bepaald welke behoefte de individuele senior heeft en welke ondersteuning daarbij nodig is. Deze succesvolle proeftuin wordt in 2019 voortgezet als pilot en wordt uitgebreid over meerdere wijken.

Mantelzorgers zijn waardevol, maar tegelijkertijd zien we de druk op de mantelzorgers toenemen. Mantelzorgers worden daarom in toenemende mate ondersteund en gewaardeerd. Een belangrijke rol in dit kader is weggelegd voor het steunpunt Mantelzorg, dat mantelzorgers ondersteund door middel van advies en trainingen. Doel is om mantelzorgers te ontlasten maar zeker ook ze te versterken dat ze hun eigen weg (weer) kunnen vinden en / of hun netwerken aan durven spreken. Uit de groei van het aantal bij het steunpunt aangemelde mantelzorgers en de toename in het aantal uitgereikte mantelzorgwaarderingen blijkt dat het steunpunt voorziet in een toenemende behoefte.

Portefeuillehouder(s)

William Dogger

Michiel van Willigen

ga terug