Jaarstukken 2018

Programma 1. Samenleving

Doel 1.1.1 We versterken de inzet van competenties en sociale kapitaal van veerkrachtige inwoners

Beschrijving

De grootste groep Zwollenaren is in staat op eigen kracht of met hulp van eigen sociale netwerken en verbanden mee te doen in de samenleving en is maatschappelijk zelfredzaam. Wat we willen is deze bewoners verbinden aan bewoners die ondersteuning nodig hebben. Iedere bewoner - jong en oud - kan iets betekenen voor een ander en is daarmee van waarde voor onze samenleving. De veerkrachtmonitor geeft een goed beeld van de ontwikkelingen op de bijdrage van inwoners aan de samenleving op de aspecten 'ondersteuning bieden' en 'maatschappelijk actief'. Goed toegeruste en duidelijk vindbare stedelijke ondersteuning (Bijvoorbeeld Zwolle Doet)  bewijst haar meerwaarde voor de lokale samenleving.

Om de vele preventieve initiatieven met een verhoogde inzet van vrijwilligers te laten slagen is een toenemende vraag om begeleiding en ondersteuning van vrijwilligers met kennis van de doelgroep en het maken van geslaagde matches nodig (zie strategische sociale agenda).

Criteria

We versterken de inzet van competenties en sociaal kapitaal van veerkrachtige inwoners, zodanig dat:

  • meer mensen zich inzetten voor een ander als vrijwilliger, mantelzorger of anderszins.
  • er nog meer verbinding en samenwerking is tussen vrijwilligers(organisaties) onderling en de sociale wijkteams.

Toelichting op realisatie doel

In 2018 is ingezet op het versterken van de vrijwilligerssteunpunten / sociaal makelaarschap. Naast de reguliere inzet is extra geïnvesteerd in de ondersteuning van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en het coördineren van vrijwilligerswerk (onder andere werving, matching en scholing van vrijwilligers, maatjesplatform etc.). Er is geïnvesteerd in specifieke wervingscampagnes, gerichte matching en intensieve scholing en begeleiding voor deze vrijwilligers. Ook zijn er vernieuwende, laagdrempelige groepsaanpakken gestart waarbij de doelgroep door middel van lotgenotencontact en training ondersteund worden. Hiermee wordt beoogd om het maatschappelijke voorveld te versterken. En dat is essentieel is om de gewenste beweging in het kader van de collectiviseringsgedachte "naar een sociale en zorgzame basis" te faciliteren.

Met 62% vrijwilligers onder de Zwollenaren scoort Zwolle het hoogst van Nederland! In 2017 bedroeg dat percentage nog 60%.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

ga terug