Jaarstukken 2018

Programma 8. Bestuur en inwonerszaken

Doel 8.1.2 Het college versterkt de samenwerking op verschillende schalen om tot toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke opgaven te komen

Activiteiten

  • Innemen van een actieve en leidende rol in de doorontwikkeling van de Regio Zwolle, onder meer via de uitwerking van de proeftuin Regio Zwolle middels de ontwikkeling van een integrale regionale agenda: We maken deel uit van een krachtig regionaal speelveld. Onze samenwerking in de Regio Zwolle heeft in de afgelopen jaren steeds verder vorm gekregen. Ooit gestart als ZKN heeft de samenwerking zich de afgelopen jaren verbreed. De inmiddels 20 deelnemende gemeenten die zich uitstrekken over 4 provincies werken succesvol samen op het gebied van economie, arbeidsmarkt, sociale innovatie, positionering en regiopromotie etc. Landelijk staat deze bestuurlijke lichte en flexibele vorm van samenwerking steeds meer in de belangstelling.  Regio's fungeren steeds meer als 'tussenruimte',  een informele ontmoetingsplek waar diverse bestuurlijke gremia hun acties op elkaar kunnen afstemmen, verbinden en combineren.; co-productie tussen bestuurslagen, niet geredeneerd vanuit 'wie gaat erover' maar aangevlogen vanuit de opgaven waar we voor staan. De slagkracht van onze de regio is niet onopgemerkt gebleven. Vanuit de landelijke proeftuin Maak Verschil werken we ook in 2018 verder aan de doorontwikkeling van onze regionale samenwerking. Dit doen we langs een viertal lijnen (integrale regionale agenda, werkwijze, betrokkenheid en financiering). De uitkomsten hiervan die begin 2018 gereedkomen, kunnen vervolgens een plek krijgen in voorjaarsnota’s dan wel coalitie-akkoorden. Zo zetten we weer een verdere stap in het versterken van de slagkracht van onze regio. Daarvoor is ook – door de beëindiging van ZKN - een extra bijdrage noodzakelijk om de activiteiten van de regio Zwolle te blijven financieren (200.000 voor gehele regio). Daarbij is gekozen voor een tijdelijke financiering voor 2 jaar zodat de komende tijd in regioverband bezien kan worden welke structurele financieringsconstructie (investeringsbudget en organisatiekosten) passend is bij het ambitieniveau om onze regio naar een volgende stap te brengen.  In deze begroting doen we daarvoor een voorstel om het bedrag dat we investeerden in ZKN (74.000) voor de komende twee jaar te blijven investeren in de regio. Daarmee geven we als centrumgemeente Zwolle ook het signaal af dat regionale samenwerking voor ons belangrijk is (zie ook de webpagina bestedingsvoorstellen).
  • We zien verder dat steden steeds meer de motor zijn geworden voor economische ontwikkeling. Stedelijke netwerken zijn nodig om mee te kunnen blijven doen in de Europese en mondiale ontwikkeling. Versterking van deze netwerken is daarom van belang zoals ook in de agenda Stad is verwoord. Voor Zwolle betekent dit een tweeledige opgave: naast inzetten op het uitbouwen en verdiepen van de regionale samenwerking zoeken we ook naar verbindingen met andere steden en stedelijke netwerken. Ook hier werken we op verschillende schalen samen.  Zo werken we samen in vreban van Apeldoorn - Deventer - Zwolle, opereren we op het beiden van bereikbaarheid in diverse coalities rondom A28, A50 en A37.  We hebben als Zwolle steeds meer een alzijdige oriëntatie. Door onze centrale ligging zijn we bij veel landelijke (bereikbaarheids) vraagstukken betrokken. We blijven inzetten op deze verschillende coalities en versterken ook onze westelijke orientatie richting Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam.
  • Uitwerking van onderwerpen die in aanmerking komen voor verdere samenwerking tussen steden en stedelijke regio's (bijv op het gebied van klimaat, human capital agenda, omgevingsvisie/gebiedsvisie Oost).
  • Deelname aan landelijke en Europese platforms als G32,Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en 100.000+-gemeenten, comité van de regio’s.
  • Verder verkennen we de mogelijkheden voor Zwolle in Europa. Onder andere door deelname aan het Comité van de Regio’s en via de VNG-commissie Europa / Internationaal.

Toelichting op realisatie activiteiten

Het nieuwe college van B&W is op 5 juni 2018 voortvarend van start gegaan. Er is volop ingezet op kennismaking met partners in de stad tijdens de Dag van de Verbinding.   Het nieuwe college bouwt voort op het fundament en werkt door aan de reeds vastgestelde strategische opgaven.

In 2018 veranderde de netwerkorganisatie G32 vanwege het toegenomen aantal leden haar naam in G40. Het nieuwe college van B & W bepaalde voor het zomerreces de deelname aan de drie pijlers: Fysiek, Sociaal en Economie & Werk. Daarnaast levert Zwolle voorzitters voor de themagroepen Europa en Smart Cities alsmede een lid voor het Algemeen Bestuur van de G40. Tijdens de bestuurlijke netwerkdagen was er deelname aan de themagroepen Duurzaamheid, Veiligheid, Statushouders en Omgevingswet. De twee speerpunten van de G40 in 2018 waren de energietransitie en de tekorten in het sociaal domein. Eind 2018 sloot de G40 een convenant voor de continuering van de samenwerking met Platform 31, het kennisinstituut voor stad en regio, voor de periode 2019 - 2022. Zwolle ondertekende vervolgens de uitvoeringsovereenkomst voor de samenwerking tussen de G40 en Platform 31. Ook zijn we als gemeente Zwolle op verschillende wijzen actief in VNG-verband. Op de eerste plaats zijn wethouders Anker en De Heer lid van respectievelijk de Commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit en de Commissie Europa en Internationaal. Met deze deelname vanuit het Zwolse college is onze gemeente bestuurlijk goed gepositioneerd binnen de VNG. Daarnaast woont het college jaarlijks de Algemene Ledenvergadering (ALV) en de Buitengewone  Algemene Ledenvergadering (BALV) bij. Deze twee bijeenkomsten zijn bepalend voor de koers van de VNG. Het afgelopen jaar lag het accent tijdens deze vergaderingen op (de tekorten in) het sociaal domein en het Interbestuurlijk Programma (IBP) met de medeoverheden. We hebben als Zwolle een actieve en belangrijke inbreng gehad bij de totstandkoming van verschillende (aangenomen) richtinggevende moties met betrekking tot het sociaal domein. Tot slot zijn we op ambtelijk niveau ook actief binnen verschillende VNG-netwerken.  Als lid van de VNG-commissie Europa / Internationaal is wethouder de Heer lid van de Nederlandse delegatie van het Comité van de Regio’s (CvdR’s) in Brussel. De jaarvergadering van deze delegatie heeft in 2018 in Zwolle plaatsgevonden. Het CvdR’s is er op gericht de invloed van regio’s en lokale overheden in Europa te vergroten oa. door de Europese Commissie (EC) te adviseren in het wetgevingsproces op terreinen die voor decentrale overheden belangrijk zijn. In 2018 heeft de EC de voorstellen gepresenteerd voor de negende Europese  kaderprogrammaperiode 2021-2027. Het CvdR’s heeft geregeld de European Urban Agenda besproken, waarmee het belang van de steden in de Europese beleidsontwikkeling extra onder de aandacht wordt gebracht. Ook heeft het CvdR’s  meerdere keren de effecten van de Brexit voor gemeenten en regio’s besproken.  In dat verband is bijgedragen aan de door het Ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde Brexit Impact Scan voor lokale overheden die in december 2018 is gepresenteerd. In VNG-verband wordt deelgenomen aan besprekingen  over Europese beleidsontwikkelingen met Nederlandse bewindspersonen.

Regionale samenwerking
Voorstellen voor meer slagvaardigheid & ambitie met behoud van de lichte manier van samenwerken zijn verder uitgewerkt in de rapportage “regio Zwolle stapt over eigen grenzen’ ligt. Daarmee is de koers en agenda voor de komende jaren vastgelegd. De nieuwe ambitieuze regionale agenda past bij de drive van de regio om nog beter te presteren. Daarbij is ook verder gekeken dan alleen het thema Economie. De focus ligt ook op andere vraagstukken die met een goed draaiende economie te maken hebben: Menselijk Kapitaal, Bereikbaarheid, Energie en Leefomgeving. Regionale samenwerking is daarom steeds meer aan de orde bij het werken aan Zwolse opgaven. De thema’s uit de Nieuwe Agenda komen overeen met onze strategische onderwerpen en passen ook bij de beweging naar een slagvaardiger werkwijze en inzet van capaciteit. Verhoging van het ambitieniveau betekent eveneens dat de komende jaren ook meer financiële middelen nodig zullen zijn voor zowel de basisbijdrage aan de regio als voor investeringen. Zo is in 2018 weer een verdere stap gezet in het versterken van de slagkracht van onze regio. De voorstellen uit de rapportage over de koers en de agenda voor de Regio Zwolle zijn in de regio besproken waarbij zowel ondernemers, onderwijs, raadsleden als andere geïnteresseerden aanwezig waren. Daarbij zijn ook kritische punten opgehaald over betrokkenheid, democratische legitimatie en financiering. Die zullen bij de verdere implementatie van de rapportage ook meegenomen worden. De financiële vertaling vindt plaats in de Perspectiefnota 2020 - 2023. In 2018 zijn we verder blijven inzetten op versterking van onze stedelijke netwerken. In het verband van Apeldoorn – Deventer- Zwolle (en Zutphen) werken we samen op het gebied van de energietransitie. Ook op andere thema’s als klimaat, bereikbaarheid, human capital en sociaal domein hebben we verbindingen gezocht en gemaakt met verscheidene steden. Daarbij gaat het vaak ook om gezamenlijk optrekken richting Rijk dan wel het organiseren van massa voor lobby activiteiten.
We zien verder dat steden steeds meer de motor zijn geworden voor economische ontwikkeling. Stedelijke netwerken zijn nodig om mee te kunnen blijven doen in de Europese en mondiale ontwikkeling. Versterking van deze netwerken is daarom van belang zoals ook in de agenda Stad is verwoord. Voor Zwolle betekent dit een tweeledige opgave: naast inzetten op het uitbouwen en verdiepen van de regionale samenwerking zoeken we ook naar verbindingen met andere steden en stedelijke netwerken. Ook hier werken we op verschillende schalen samen.  Zo werken we samen in verband van Apeldoorn - Deventer - Zwolle, opereren we op het beiden van bereikbaarheid in diverse coalities rondom A28, A50 en A37.  We hebben als Zwolle steeds meer een alzijdige oriëntatie. Door onze centrale ligging zijn we bij veel landelijke (bereikbaarheids)vraagstukken betrokken. We blijven inzetten op deze verschillende coalities en versterken ook onze westelijke oriëntatie richting Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam. Uitwerking van onderwerpen die in aanmerking komen voor verdere samenwerking tussen steden en stedelijke regio's (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, human capital agenda, omgevingsvisie/gebiedsvisie Oost).

ga terug