Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.3.2 We zorgen ervoor dat het Zwolse cultureel klimaat dynamisch is en blijvend innoveert

Activiteiten

  • Door de komende 2 jaar een extra impuls te geven aan de regeling Cultuur met Kwaliteit en de regeling Vernieuwing en Innovatie dagen we de stad uit om de kwaliteit te verhogen en innovatie te versnellen.
  • In 2018 en verder wordt extra ingezet op de bevordering van de samenhang binnen de creatieve industrie. Op basis van een inventarisatie van behoeften wordt samen met de partners in de stad systematisch gewerkt aan een tegemoetkoming van de behoeftevraag. Het verder uitbouwen van de Finals waarbij zoveel mogelijk zwolse scholen aansluiten.
  • In 2012 is het kernevenementenbeleid geïntroduceerd. In 2017 wordt het beleid geëvalueerd met de stakeholders. Voor de komende periode wordt het beleid passend gemaakt op de veranderde behoeften van de inwoners en op de veranderde ambities van Gemeente Zwolle en de stakeholders. Daarbij zal worden ingezet op het versterken van het cultuurkarakter van de ‘culturele’ evenementen Zwolle Unlimited en Stadsfestival. Bovendien wordt gestreefd naar meer onderlinge samenwerking en afstemming, ook met de overige evenementen in de stad.
  • Bij een aantrekkelijke binnenstad hoort een levendig artistiek klimaat. Een van de middelen is het meer zichtbaar maken van de aanwezige kunstenaars in de stad en hun activiteiten. Dit kan door het scheppen van mogelijkheden voor “artists in residence”: ervaren kunstenaars die in een openbaar toegankelijke ruimte hun vaardigheden overdragen aan jonge talentvolle studenten en pas beginnende kunstenaars en creatieven.
  • Daarnaast krijgt de cultuurhistorie van de binnenstad in 2018 een extra stimulans om de vele verhalen van Zwolle op verschillende locaties (bv. Peperbus) en in verschillende vormen in beeld te brengen.
  • De Zwolse podia worden verder gestimuleerd in hun activiteiten om de samenwerking binnen en buiten de muren van de theaters te versterken en de diverse gezelschappen te ondersteunen (bv. Stadsproductie).
  • Extra stimulans jongeren en studenten

Toelichting op realisatie activiteiten

  • De extra financiële impuls voor de regeling Cultuur en Kwaliteit is volledig benut door deze uit te keren aan gehonoreerde aanvragen. Deze zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie, waarbij de door de gemeenteraad vastgestelde criteria zijn gehanteerd. Dit heeft geleid tot een gevarieerder cultureel aanbod in de stad.
  • Wij hebben aan Club Cele opdracht verleend om verschillende fysieke bijeenkomsten te organiseren rond het thema, kunst, cultuur en creatieve sector, ten behoeve van de doelgroep. De bijeenkomsten zijn tevens bedoeld om Zwolse culturele partners te informeren over veranderingen in de culturele markt.
  • Naast het bevorderen van fysieke ontmoetingen hebben wij een subsidiebijdrage geleverd aan het digitale platform “Creatieve Council”.
  • Er is ingezet op de renovatie van R10 als creatieve broedplaats, met een focus op muziek. Met het behoud van R10 is ruimte gecreëerd voor ondernemerschap in de creatieve sector. Daarnaast is gestart met een behoeftenonderzoek binnen de sector naar werkruimte en faciliteiten, als vervolg op het eerder door de gemeenteraad vastgestelde ecosysteem voor starters, startups en creatieve bedrijven.
  • Wij hebben met de landelijke cultuurfondsen overlegd over mogelijkheden voor fondsfinanciering als aanvulling op verdienmodellen. Dit heeft onder meer geresulteerd in een (jaarlijkse) voorlichting / spreekuur in Zwolle van het Mondriaanfonds.
  • De “Finals”, de gezamenlijke presentatie van afstudeeropdrachten van de creatieve opleidingen, is onder de naam “Proto” tot een terugkerend festival geworden. De Architectuur-biënnale is onderdeel van het programma geworden. In 2018 waren de festivals als Zwolle Unlimited en Woest wederom zeer succesvol. Het Stadsfestival is voortaan definitief verbondenaan de opening van het cultureel seizoen.
ga terug