Jaarstukken 2018

Programma 5. Ondernemende en levendige stad

Doel 5.1.2 We stimuleren de transitie naar een circulaire en duurzame economie

Projecten

Verkennen kansen en uitwerken strategische opgave Circulaire Economie in de regio Zwolle
(Hoofd)rol van de gemeente is om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken en samen met partners op gang te brengen en te houden. Belangrijk is daarbij regie en verbinding. Op dit moment worden al verschillende initiatieven genomen welke kunnen worden versterkt en versneld. Directeuren en bestuurders van bedrijven en organisaties zetten zich daarom in en hebben zich georganiseerd in een kwartiermakers groep waar ook de Gemeente Zwolle aan deelneemt. De kwartiermakers groep ondersteunt ‘slimme coalities’ die zich inzetten voor de circulaire economie in Zwolle. Deze slimme coalities worden georganiseerd rondom een concreet initiatief om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. In deze coalities werken verschillende organisaties, personen en bedrijven samen vanuit een gezamenlijk belang dat tastbaar en van waarde is. Hiervoor is bij de PPN een activiteitenbudget beschikbaar gesteld.

Uitvoeren Human Capital Agenda:
We ontwikkelen een regionale skills agenda en we verbinden de Human Capital Agenda aan de tafel van de Regio Zwolle om de stap van strategie naar realisatie te kunnen zetten. Hiervoor is bij de PPN een activiteitenbudget beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in sterke relatie met de uitvoering van Topwerklocaties (zie doel 5.1.1.), waarbij partijen worden verbonden en cross-sectorale verbindingen tussen het onderwijs-, kennis-, economisch- en arbeidsmarktbeleid worden uitgewerkt.

Toelichting op realisatie projecten

Verkennen kansen en uitwerken strategische opgave Circulaire Economie in de regio Zwolle

•   Er is een kwartiermakersgroep CE actief, met daarin een aantal belangrijke ambassadeurs binnen de CE-transitie. Doel is om elkaar te inspireren, kennis uit te wisselen en elkaar te vinden op vraagstukken. Het fungeert momenteel in de rol als koplopersnetwerk en is bezig met een eigen CE narratief voor de stad Zwolle.
•   De Economic Board heeft CE als speerpunt benoemd en bureau Drift opdracht verstrekt om haar op weg te helpen te komen tot een visie CE in de regio.
•   Vanuit de gemeente en regio zijn we actief betrokken bij de Regionale Transitie Agenda die door de provincie Overijssel is opgezet (doorvertaling Landelijk Transitie Agenda CE)
•   Het Lectoraat CE is van start gegaan op Windesheim, onder meer met een studie naar businessmodellen voor CE.
•   Er zijn diverse projecten in de opstartfase, waaronder circulaire straatkolken (samen met ROVA), onderzoek naar recycling harde plastics Dieze Oost (ism Natuur & Milieu).
•   In de bouw zijn er meerdere bewegingen om te komen tot circulaire gebouwen en woonwijken. Het initiatief Cirkelstad brengt dit merendeel samen en is gefinancierd door de gemeente. Daarnaast is er een Vastgoedcongres 2018 geweest met het thema circulair bouwen waar is afgesproken om in 2019-2020 te komen tot concrete gebouwen en/of wijken. We onderzoeken de mogelijkheid tot een iconisch circulair gebouw en de mogelijkheden van circulair bouwen in De Tippe.     
•   Via eigen inkoop en aanbestedingen krijgt circulair steeds vaker een plek, waaronder de fietsenstalling bij het station.
•   Er is een Rabo CE challenge geweest met 26 bedrijven uit de Regio Zwolle; als gemeente hebben we hier ook aan deelgenomen.
•   Polymer Science Park en Greenpac  I-lab dragen actief bij vanuit kunststof aan de CE transitie door kennisontwikkeling en nieuwe bedrijvigheid.
•   Actief betrokken bij de CE award 2019 voor MKB-NL, VNO NCW en Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle.

ga terug