Jaarstukken 2018

Programma 2. Inwonersondersteuning

Doel 2.1.2 We versterken de samenhang tussen het voorliggende veld, aanpalende terreinen en de inzet van maatwerkvoorzieningen Wmo

Activiteiten

  • Bevorderen samenwerking tussen gecontracteerde aanbieders met organisaties in het voorliggende veld.
  • Samen met de aanbieders van dagbesteding en de (gesubsidieerde) welzijnspartijen werken we toe naar een nieuw vorm te geven dagbesteding “Goede dagen en perspectief”. Hierbij zorgen we voor een aansluiting tussen het voorliggende veld en de bestaande dagbesteding, maar ook met de integrale thuisondersteuning en de ondersteuning gericht op toeleiding naar de arbeidsmarkt. Hierdoor krijgen meer mensen een passend aanbod en neemt de druk op dure individuele voorzieningen daarmee af omdat meer passende ondersteuning collectief wordt vormgegeven binnen Goede dagen en perspectief”. Deze ontwikkeling wordt in 2018 samen met betrokken partijen en participatieraad uitgewerkt zodat per 1 januari 2019 de invoering van “Goede dagen en perspectief” plaats kan vinden.
  • Regionale kennisuitwisseling en samenwerking rondom Wmo met regio gemeenten.
  • Uitvoeren werkagenda met de zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
  • Verdere uitwerking van de verbinding tussen wonen en zorg. In brede zin we dat de zorg en ondersteuning vaak nauw samengaat met de woonsituatie. In dit verband wordt gewerkt aan een transformatiethema “wonen en zorg”. Door meer verbinding en integraliteit aan te brengen willen we het langer en weer sneller zelfstandig wonen vergemakkelijken. Als het specifiek gaat om WMO woningen zien we  drie speerpunten:
    • De inkomenscriteria rondom het “passend toewijzen” werken soms (te) belemmerend, waardoor een woning niet toegewezen kan worden terwijl het kostenbesparend kan zijn als deze woning wel wordt toegewezen. Het voorkomt relatief dure aanpassingen aan andere woningen.
    • Daarnaast zien we dat een doelgroep met een GGZ-beperking in toenemende mate een beroep doet op WMO woningen. Dan gaat het met name om woningen of woonomgeving die “prikkelarm” zijn.
    • Als het gaat om nieuwbouw is het van belang om “levensloopbestendige” woningen te realiseren. In het ontwerp kan gekeken worden naar toegankelijkheid en andere elementen die de woning geschikt kunnen maken voor mensen met een beperking.
  • Daarnaast zien we steeds meer particuliere- en marktinitiatieven die een “antwoord” kunnen bieden op het langer en weer sneller zelfstandig kunnen wonen. Van belang is om kansrijke initiatieven ruimte te bieden om realisatie in de praktijk mogelijk te maken. Immers, op deze wijze kunnen “slimme” oplossingen gevonden worden die bijdragen aan zelfstandig wonen en kostenbesparend kunnen werken.
  • Uitvoeren Right to Challenge.

Toelichting op realisatie activiteiten

  • In 2018 heeft de uitwerking van "Goede dagen en Perspectief" plaatsgevonden en is de contractering afgerond. Er zijn 24 aanbieders gecontracteerd en de nieuwe aanbesteding is op 1 januari 2019 van start gegaan. Er zijn afspraken gemaakt met SamenZwolle ten behoeve van de inzet en afstemming met activiteiten in het maatschappelijk voorveld. In het kader van het collectiviseren van voorzieningen vindt in 2019 een verdere doorontwikkeling plaats.
  • In 2018 zijn in het kader van regionale kennisuitwisseling en samenwerking Wmo met regiogemeenten wederom een aantal onderwerpen met alle gemeenten besproken en is er veel kennis gedeeld. De nieuwe aanbesteding doelgroepenvervoer Wmo is in 2018 van start gegaan. Tien keer per jaar is er een ambtelijk regionaal Wmo overleg waarin uitwisseling plaatsvindt. Daarbij worden specifieke onderwerpen nader uitgewerkt, goede voorbeelden gedeeld en er is ruimte voor uitwisseling over ontwikkelingen die in den lande spelen.
  • De uitvoering van de werkagenda met de zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt plaats in werkgroepen. Terugkoppeling uit de werkgroepen wordt gegeven in het regionaal ambtelijk Wmo overleg en in het regionaal portefeuillehoudersoverleg Wmo. Op alle onderwerpen wordt er een concrete uitwerking gemaakt en nadere afspraken.
  • In het afgelopen jaar heeft een herziening van het wmo convenant plaatsgevonden, waardoor in overleg met woningcorporaties aangepaste woningen opnieuw  ter beschikking kunnen worden gesteld aan mensen die daar behoeft aan hebben. Ook in de nieuwbouwopgave zijn woningen gerealiseerd die inspelen op mensen met behoefte aan ‘prikkelarm wonen’. Daarnaast heeft de gemeente medewerking verleend aan het realiseren van een aantal woon-zorg initiatieven zoals Het Gastenhuis in Stadshagen.
  • In het afgelopen jaar zijn drie Right to Challenges binnengekomen. Eén van die challenges is afgewezen. Van de overige twee heeft één zich teruggetrokken vanwege interne problemen. Om een goede substitutievergelijking te maken is opdracht gegeven aan het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) om hiervoor een opzet te maken. Op dit moment wordt onderzocht of deze opzet bruikbaar is voor algemene toepassing. De challenge waar het onderzoek zich op richt ( Giftcity) kan zijn werkzaamheden voortzetten met een tijdelijke financiële bijdrage onder voorwaarde van medewerking aan het IPW-onderzoek.
ga terug